Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Który obiektyw macro do 70d

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Który obiektyw macro do 70d

Cytat Zamieszczone przez Suchy Zobacz posta
    Ja kupowałem używaną elkę 100 macro Canona za 2700zł i przeżywałem wielkie rozterki.
    To ja taniej kupowałem C180 Macro, więc nie 4-6k. 60mm daje radę robić owady, ale 100 łatwiej jest je podejść, a 180 jeszcze łatwiej.

--- Kolejny post ---

Ja kupowałem używaną elkę 100 macro Canona za 2700zł i przeżywałem wielkie rozterki.
    To ja taniej kupowałem C180 Macro, więc nie 4-6k. 60mm daje radę robić owady, ale 100 łatwiej jest je podejść, a 180 jeszcze łatwiej.

Bywalec
    Miasto
    Luborzyca/k.Krakowa

Zamówiłem 100 L canona. Myśle że to dobra inwestycja. Wiosna juz niedlugo więc będzie można fotografować w ogrodzie

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Można popróbować z canonem 100 mm do tego TC x1,4 i pierścienie, będzie ładne odwzorowanie, tylko że pierścień z przeniesieniem automatyki i wyciętym środkiem zakładam na TC, a dopiero obiektyw, bo z TC wystaje soczewka. Chyba, że TC z Kenko.
    Mi się nie udało za bardzo zmusić 100L do współpracy z Kenko 1.4x i 5d2. Za pierwszym razem obiektyw zaczął zgrzytać (stabilizacja) a za drugim AF po chwili przestał działać.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Mi się nie udało za bardzo zmusić 100L do współpracy z Kenko 1.4x i 5d2
    Również miałem jakiś zgryz z Kenko 1,4, ale na 7D2, musiałem odesłać. Blokował się kompletnie aparat.
    Za to z 5D2 AF działał na f8 bez problemu (!).
    Pozostałem z canonem TC x1,4v.II i ustawiam pierścień przed TC do macro ze zwykłą 100-ą, a nie "e-L".

Bywalec
    Miasto
    Luborzyca/k.Krakowa

We czwartek bedzie przesylka z 100 L.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Montano Zobacz posta
    Witam. Który z obiektywów najlepiej wybrać:
    Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD
    Tamron SP AF 60 mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1
    Sigma 105 mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro
    Nie wiem na który z tych 3 sie zdecydować. Jest jeszcze nowszy od tamrona obiektyw ale on juz pod 3tyś podchodzi.
    z tej trojki zaden.

Canon 60 macro.
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Mam (jeszcze) Tamrona 60 macro. Optycznie bardzo fajne szkło ale AF mocno wariujący a z DualPixel w ogóle nie współpracujący :-( Dlatego zmieniłem na Elżbietkę 100mm od Canona. A jak nie ma kasy na Elę to Canon 60mm.
    ja wiem czy "jak sie nie ma kasy"?

niewatpliwie porownujemy szklo z IS-em do szkla bez, to jest duza roznica uzytkowa. moze nie tyle w scislym makro ( a juz na pewno nie w tym kraju gdzie mieszkam, w ktorym wiecznie wieje i zdjecia makro to sobie mozna w domu robic - jesli sie ma okna szczelne ) ale generalnie zauwazalny plus...

ale z drugiej strony, to jest inna perspektywa. osobiscie zdecydowanie czesciej pasuje mi perspektywa 60-tki niz mocniej skompresowany obrazek 100-tki. de facto to jeszcze kiedy mialem 100 macro (to bez L) to do kwiatkow/grzybkow znacznie czesciej zabieralem sie z 35-tka (w cropie) niz wlasnie z tym 100 macro...

60/2.8 to jest znakomite szkielko. tanie, lekkie, wzorowo ostre, z bardzo przyzwoitym bokehem, wlasciwa ogniskowa...

z innej beczki - drzewiej mialem tez Tamrona 90/2.8 macro. koszmarny AF (tyle dobrze, ze w makro to nie jest kluczowy problem) ale pod wzgledem bokehu to szklo marzenie - nie dalo sie go rozwalic na zadnym temacie. tylko to bardziej do FF, w cropie i 90 dla mnie za mocno kompresuje
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 05-02-2018 o 18:11
    www albo tez flickr

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów