a Lx15?
a Lx15?
LX 100 jak debiutował zebrał bardzo dobre opinie, głównie ze względu na szkło Leici i video 4K (jeden z pierwszych kompaktów z 4K na świecie). Dziś nowy można kupić o jakieś 40-45% taniej niż na starcie.
LX 15 nie znam, ale rzuciłem okiem - wygląda ciekawie, trochę robiony na serię RX100 od Sony. Nie jestem na bieżąco z ofertą Panasia, ale wygląda mi to na trochę niższy model, tyle że nowszy (ale mogę się mylić !).
Z Canona stawiałbym na g7x. Jeśli chodzi o inne marki to LX100. A może smartfon z dobrym foto?
Nie wiem jak dla kogo. Sam na razie podchodzę sceptycznie lecz nie da się ukryć że postęp technologiczny w tej dziedzinie jest znaczny. Poza tym smartfon niewielki i zazwyczaj po ręką.
https://www.optyczne.pl/11831-nowo%C...artfonami.html
Ostatnio edytowane przez kmeg ; 06-03-2018 o 18:54
Czy ja wiem... Zobacz ten wątek z sąsiedniego forum
iPhone też może - dla posiadaczy iPhonów i nie tylko
smarkofony posiadają bardzo dobry soft generujący domyślne jpegi, a nowsze aparaty z matrycą 12 mp zapisują dane w rawach. Oczywiściu maciupka matryca znacznie ogranicza ich mozliwości, ale w sytuacji dobrego światła tak całkiem bym tych produktów nie skreślał. Szczególnie, że w przeciwieństwie do lustrzanek, można na nie łatwo nagrywac prawie, że dowolne oprogramowanie. Zresztą sam Jobs mówił, że "Apple is a software company". Łatwo o tym zapomnieć.
Zanussi - tak naprawdę Canon jeszcze nie zrobił najlepszego uniwersalnego kompaktu z matrycą APS-C, jak zakładam po twoich odpowiedziach. Jest wprawdzie 1gxIII, ale ma skopany i niestety ciemny obiektyw. Poniżej matrycy APS-C, IQ obrazka jest przynajmniej jak dla mnie niewystarczająca. Miałem podobny problem jakiś czas temu, i wszedłem w system Fuji FX z wymienną optyką i jakość IQ mam na poziomie tego co oferują obecnie lustrzanki, przy bardzo małych gabarytach zestawu body+ obiektyw.