Do 550D mam taki zestaw:
- kit 18-55(wersja ze stabilizacją)
- 10-18 USM (baaaardzo mi się podoba, tylko ostatnio rzadko zabieram sprzęt w plener)
- 50mm 1.8 II (kiedyś z ciekawości kupiłem, bo tani był, rzadko używam)
- 55-250 USM (zastąpił sigmę 70-300, w której "się" przekręcił silnik af - nigdy nie podnoś aparatu za obiektyw)
Do mojego hobbystycznego focenia taki zestaw ogniskowych całkowicie wystarcza (a nawet przerasta potrzeby). Zauważ, że pod kątem finansowym to kolekcja szkieł bardzo budżetowych. Zastanawiałem się nad jakimś tanim Tamronem lub Sigmą 18-55 ze stałym światłem 2.8, ale i tak zawsze mocno domykam przysłonę, tak, że ten... Ewentualna wymiana kita na wersję STM ułatwiłaby korzystanie z polara, ale nie wiem czy w moim przypadku to aż takie niezbędne. Choć sam obiektyw zbiera dobre recenzje, a silnik STM to naprawdę fajna rzecz. Marfot i Rzep w zasadzie napisali Ci wszystko, co powinieneś wiedzieć. Na twoim miejscu również dokupiłbym obiektyw, a nie wymienił. Kokosów na sprzedaży kita nie zarobisz, ba! nie zwróci Ci się nawet jakaś znacząca część ceny nowego (nawet budżetowego)obiektywu, a tak zawsze w torbie masz dodatkowy/rezerwowy słoik.