Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Też nie mogę znaleźć tych szybek, szkoda. Hahnel firma niby irlandzka, czy niemiecka, ale oczywiście wykonany w Chinach. Jest tylko 3 gramy lżejsze niż oryginał, a to moim zdanie dobrze świadczy. Pewnie jeszcze jako drugi dokupię hame, miałem do canona 40d i była spoko.
Też oglądałem 5D Mk1 i ogólnie myślę, że strach to kupić. Fajny sprzęt, ale w razie awarii, czy serwisy u nas sobie poradzą? (wydaje mi się, że może być problem z dostępnością części).
Używki generalnie są tanie, szczególnie 10-letnie (dużo się pomyliłem jeśli chodzi o wiek tego aparatu?)
Czy nie jest tak, że dziś matryce APS-C z takiego 200D czy 80D nie są już lepsze od starej FF z 5D MK1?
23 grudnia zeszłego roku nabyłem 5d z 24-105. Data zakupu styczeń 2008. Na fakturze 3299 euro. Zapłaciłem 750 euro. Nie potrafię opisać radości i satysfakcji. Z dwóch powodów. Po pierwsze; po wielu latach powróciłem do tej lustrzanki. Łatwość z jaka się nią posługuje i obrazek jaki daje. Drugi powód to stan techniczny. Właściciel w ogłoszeniu nadmienił, iż używał ten set „bardzo rzadko”. Na początku stycznia wysłałem do serwisu i za 38.75 euro odczytano ilość wykonanych zdjęć. Słownie-sześćset dziewięćdziesiąt osiem. Według mnie przez okres świat wykonałem około 200.
Przy okazji jeszcze raz dziękuje koledze Akustykowi za pomoc w podjęciu decyzji a posiadaczom starej piątki dużo radości i satysfakcji z jej użytkowania.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie wiem jak wygląda sytuacja w przypadku najnowszych aps-c matryc canona, ale moim zdaniem nawet pierwsza generacja matryc fuji X ma większą tonalność niż starej piątki, lepsze wysokie iso itp. Tylko co z tego skoro moim zdaniem, kolory ze starej piątki,analogowość ziarna, plastyka z jasnymi szkłami bardziej mi się podoba niż to co uzyskuję z 6d? Przynajmniej w niektórych zastosowaniach.
I owszem biorę pod uwagę, że każda klatka zrobiona tym aparatem może być ostania, bo coś padnie, a ja nawet nie znam przebiegu mojej puszki. Ale kupując 5d nie myślałem o tym, że będę nim zarabiać, od tego ma szóstkę, to jest aparat do fanu. Do inwestowania to są działki roponośne, czy kryptowaluty, a nie aparaty cyfroweKwestia tego, czy kogoś stać na taka fanaberię czy nie.
Ostatnio edytowane przez elduce ; 16-02-2018 o 22:03
Piątek MK1 jest mało i przebiegi mają astronomiczne, natomiast MK2 - około dwa razy droższe (za 2000-2500 zł można coś znaleźć ciekawego) - jest sporo, wybór duży i już sprzęt dużo ciekawszy. Nie znam się na Canonach, ale coś pamiętam że główną wadą starej piątki MK2 był powolny AF??
CANON EOS 5D MARK II BODY Przebieg: 110 (6870094149) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - tu jest recertyfikowany MK2 z przebiegiem 110 zdjęćAle cena spora, porównywalna z używanym Mark 3.
Ostatnio edytowane przez WzW ; 17-02-2018 o 09:47