W 5D1 paski były bez nazwy modelu aparatu.
W 5D1 paski były bez nazwy modelu aparatu.
A czy może ktoś się orientuje, czy można jeszcze gdzieś kupić jakąś szybkę, albo przynajmniej folie na ekranik do starej piątki? W sumie folię to mogę pewnie przyciąć od telefonu jakiegoś. Hahnel po pierwszym naładowaniu wytrzymał jakieś 270 fotek w lekko ujemnej temperaturze i dalej pokazuje 100%Także mam nadzieję że będzie ok.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Też nie mogę znaleźć tych szybek, szkoda. Hahnel firma niby irlandzka, czy niemiecka, ale oczywiście wykonany w Chinach. Jest tylko 3 gramy lżejsze niż oryginał, a to moim zdanie dobrze świadczy. Pewnie jeszcze jako drugi dokupię hame, miałem do canona 40d i była spoko.
Też oglądałem 5D Mk1 i ogólnie myślę, że strach to kupić. Fajny sprzęt, ale w razie awarii, czy serwisy u nas sobie poradzą? (wydaje mi się, że może być problem z dostępnością części).
każdy ma obawy - ale utrata wartości sprzętu wynosi minimum 500zł rocznie może więcej i nie zależy od sprzetu bo cropy tanieją bardziej - jak kupisz za 1000zł i pochodzi 2 lata to jesteś na zero, jak za 1500 to musi chodzić rok dłużej - po prostu koszt hobby i paradoksalnie im bardziej amatorski sprzęt tym koszt posiadania przez rok większy bo używany szybciej tanieje.
co do wyższości canonowych matryc apsc nad canonowym matrycami FF to zaliczyłbym takie twierdzenia do kategorii "wishful thinking" do cropa nie wrócę nawet jakby mi dopłacali - może teraz jest lepiej ale moja wiara w dobrą cropową canonową matrycę jest mała
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Używki generalnie są tanie, szczególnie 10-letnie (dużo się pomyliłem jeśli chodzi o wiek tego aparatu?)
Czy nie jest tak, że dziś matryce APS-C z takiego 200D czy 80D nie są już lepsze od starej FF z 5D MK1?