Skupmy się może na tych obiektywach
Skupmy się może na tych obiektywach
Ja też czaję się na 5D I ale nie mogę swojego 20D sprzedać
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez Bobby Peru ; 01-03-2018 o 19:57
M50, C22/2.0, C50/1.8, T70-300/4-5.6 VC.
Będzie bardzo dobrze! Wreszcie zobaczysz ostrość i detale wszelkich szczegółów, pod warunkiem że tam ustawisz ostrośćMiałem kiedyś 40D zmieniłem wtedy na pierwszą piątkę, jakość zdjęć jest bez porównania. Obecna cena tych piątek jest naprawdę zachęcająca. Nie zastanawiaj się w ogóle.
Tutaj to raczej wina szkła lub ew. nie do końca trafiona ostrość.
Liczba pikseli w 40D i 5D jest podobna (10 vs 13), nie odczujesz z tego powodu bardzo dużego skoku jeśli chodzi o możliwość późniejszego dokadrowania.
Dużą różnicę zrobi jakość obrazka sama w sobie, plastyka i takie tam, ale przy fotografii jak na powyższych przykładach akurat nie odczujesz szczególnego progresu.
Lepsze szkło lub celniej z AF (sprawność AF też w żadnym nie poraża, zwłaszcza w trybie ciągłym).
Ostatnio edytowane przez Konrado84 ; 01-03-2018 o 22:22
Do ptaków to chyba zostawiłbym sobie cropa, zawsze to mnożnik 1,6, a różnica w MP pomiędzy 5d, a 40d to tylko 2MP. Cały bajer 5d odczujesz jak podepniesz pod niego swoją pięćdziesiątkę, albo inną w miarę jasną stałkę.
Zwróć też uwagę na to, że żeby mieć ten sam kadr z 5 co z 40, musisz podejść do kormorana jakieś 25%-30% bliżej lub mieć o tyle dłuższy obiektyw. A kormoran lubi uciec w trakcie takiego podchodzenia.
Taka ciekawostka: Kilka minut temu na Allegro poszedł 5d MK2 za półtore tysia: Canon 5D Mark II mk II mkII - 100% sprawny (7226830843) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Moim skromnym zdaniem cena bardzo dobra.
Ale to raczej wybitna okazja nie była...