Cytat Zamieszczone przez Sluka Zobacz posta
Oj miszaku, miszaku. Nie mam czasu na taką fotografię. Fotografia dzikiej przyrody, to najpierw wiedza, później przygotowania i na końcu sprzęt. Nie mam czasu się w to bawić. Co do praktyki, okazuje się, że również jej nie masz. Znam ludzi którzy tym się zajmują. Widziałem zdjęcia przez nich zrobione manualnym 300/4 na małym obrazku. Wg twojej "praktyki" to nie jest możliwe, czyli nie masz jej żadnej, tylko ego wielkie.

100-400 tylko teoretycznie współpracuje z TC1,4. Robi się za miękko. Doświadczenia co prawda z pierwszej wersji, ale mówię o środku obrazu i to po domknięciu. W takich warunkach dwójka nie będzie prezentować się lepiej. Ona jest ogólnie dużo równiejsza. TC już dawno sprzedane...

Jotes
Albo zajmujesz się fotografią, w wyniku której powstają fotografię, lub fotołowiectwem i robisz zdjęcia jako trofea, które gdzieś tam na dysku leżą i czasem na nie zerkniesz w nadziei, że może teraz ci się spodoba. W przeciwieństwie do łowiectwa trofea mogą pełnić rolę ozdób (o gustach nie dyskutujemy), to w przypadku trofeów fotołowieckich nawet ich autor ma problemy z ich oglądaniem. Zdjęcie słabe pozostanie słabym, nie istotne jest to jak trudno było je wykonać. Osoba oglądająca tego nie wie i nie interesuje jej to. Oczywiście fotka fotołowiecka ma wartość dokumentu, jeśli zawodowo zajmujesz się dziką przyrodą.
Wiesz co, po prostu ciśnie się jedno pytanie na usta - jeśli nie robisz zdjęć fotoprzyrodniczych, w temacie masz zerową wiedzę praktyczną po jakie licho doradzasz innym? Co popycha ludzi do bycia "ekspertem" w temtach sobie zupełnie obcych. Jak już czytam "znam ludzi" albo "widziałem zdjęcia" to od razu widzę, że dyskutuję z dzieckiem internetu - przeczytałem i widziałem w sieci to znaczy, że się na tym znam. Polecam jednak zająć się doradzaniem w tematyce sobie znanej. Osobista wycieczkę zignoruję bo to nic nie wnosi do dyskusji natomiast agresja pokazuje tylko brak argumentów w dyskusji.

Co prawda ostatni akapit jest do Jotesa ale jak to czytam to aż mi ręce opadają.... o rany ale jazda, dawno się tak nie ubawiłem @jotes25 wstydź się takie foty robić i kisić na dysku

A na koniec hit dla fotoprzyrodników:

Cytat Zamieszczone przez Sluka Zobacz posta
...
Położenie punków AF jest nieistotne...
Łomatko...