Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: jak rozdzielczosc?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Question jak rozdzielczosc?

czesc

mam maly problem, chce dac fotki do wywolania z cyfrowki w formacie 18cm-21cm ( czy
    jakos tak ), ostatnio w taki sposob dalem do zrobienia 4 fotki w rozdzielczosci
    2048 x 1536 i zdjecia byly poobcinane :-( wiec w jakiej rozdzielczosci musze dac fotki zeby byly jakosciowo dobre no i nie poobcinane? czy to zalezy od labu? czy jesli fotki byly poobcinane to mam prawo do zwrotu?
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Domyślnie

musisz im powiedziec, zeby zamiast obcinac, zostawili na mniejszych bokach nieco miejsca

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jak zapewne zauważyłeś proporcje zdjęć w labach wynoszą 2:3. Cyfra ma inne proporcje dlatego trzeba je przyciąć samemu albo zrobią to za Ciebie w labie. Istneje też możliwość wywołania "wyższych" zdjęć ale nie jest to ani ładne ani przydatne Przycinaj do proporcji 2:3 i po problemie.

Edit: Oczywiście DSLR mają dobre proporcje.. ale domyślam się że zdjęcie robiłeś kompaktem skoro Ci obcieli
    Ostatnio edytowane przez yogi-bear ; 07-05-2006 o 20:31

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dowiedz się dokładnie w labie, jaki rozmiar w pikselach jest optymalny, i do takiego przygotowuj.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

ok dzieki za pomoc. jutro postaram sie pojsc i sie dopytam
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa / sosnowiec / gliwice

Domyślnie

ja kozystam z tego labu:
    http://www.vertis.pl/page.php?page=help#order_format

mozna tez wybrac rodzaje kadrowania:
    http://www.vertis.pl/page.php?page=help#edit_crop

a.
    cood [czyt. kud]
    http://endofchaos.com - zrobiłem kilka galerii foto.
    przyszła też pora na moją własną www.adamstepien.com
    moja galeria na CanonBoard http://canon-board.info/showthread.php?t=10641

Dopiero zaczyna Awatar Dexxim
    Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie Kadrowanie

Ja używam programu JpegCrops

http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/

do dużej ilosci zdjęć - oferuje bezstratne przycinanie jpeg do określonego formatu np 13x18.
    zauwazcie iż proporcje 13:18 to 0,72
    a 10:15 to 0,66

wiec nie zawsze 2:3 bedzie odbite bez strat w labie
    najlepiej więc kadrować przed oddaniem

pozdrawiam
    Canon 7d | T 18-270 | S 18-35 | C 18-55 | C 50 1.8

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FOTOGRAF
    czesc

mam maly problem, chce dac fotki do wywolania z cyfrowki w formacie 18cm-21cm ( czy
    jakos tak ), ostatnio w taki sposob dalem do zrobienia 4 fotki w rozdzielczosci
    2048 x 1536 i zdjecia byly poobcinane :-( wiec w jakiej rozdzielczosci musze dac fotki zeby byly jakosciowo dobre no i nie poobcinane? czy to zalezy od labu? czy jesli fotki byly poobcinane to mam prawo do zwrotu?
    nie, prawa do zwrotu nie masz ale o tym za chwile

Cytat Zamieszczone przez yogi-bear
    Jak zapewne zauważyłeś proporcje zdjęć w labach wynoszą 2:3. Cyfra ma inne proporcje dlatego trzeba je przyciąć samemu albo zrobią to za Ciebie w labie. Istneje też możliwość wywołania "wyższych" zdjęć ale nie jest to ani ładne ani przydatne Przycinaj do proporcji 2:3 i po problemie.
    Edit: Oczywiście DSLR mają dobre proporcje.. ale domyślam się że zdjęcie robiłeś kompaktem skoro Ci obcieli
    Yogi-bear, wybacz ale bullshit, kazdy format ma proporcje bokow albo 4:3 albo 2:3 dla przykladu chocbys niewiem jak dzielil to z formatu 30 x 40 cm nie zrobisz stosunku bokow 2:3 to samo z 18 x 24 cm. Ale to sa ogolnie przyjete standardy dla fotografii analogowoej, z tego co widze laby rzeczywiscie preferuja stosunek bokow 2:3 bo nawet to 30 x 40 cm naciagaja na 30 x 45 cm a 18 x 24 nie posiadaja wogole

http://fotonet.tychy.pl/index.php?&a...grafia_cyfrowa

druga sprawa ze format np. 13 x 18 cm to tylko wartosc nominalna, poniewaz do dzis tnac papier podstawowa jednostka dlugosci jest cal, stad rzeczywisty wymiar papieru 13 x 18 cm to 12,7 x 17,8 cm, na Twoim miejscu jesli uzywasz ps-a FOTOGRAF, uzywajac narzedzia cropp wpisalbym w okienku w lewym gornym rogu zadany format z dopiskiem cm np. 12,7 cm i w drugim oknie 17,8 cm a program sam dobierze stosunek bokow, ewentualnie mozesz jeszcze poprosic w labie o tzw. "Format wymuszony" ale wtedy musisz liczyc sie z rozciagnieciem zdjecia

pozdrawiam
    krzysiek

EDIT:
    a wiec prawa nie ma dlatego ze to Ty powinienes zadbac o to zeby zdjecie bylo dobrze wykadrowane, ten sam problem wystepuje w analogach, tyle ze jesli sam sobie fotki nie odbijesz to laboludek ma pelna dowolonosc w obcinaniu zdjecia
    Ostatnio edytowane przez thorin ; 08-05-2006 o 15:14
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    Yogi-bear, wybacz ale bullshit, kazdy format ma proporcje bokow albo 4:3 albo 2:3 dla przykladu chocbys niewiem jak dzielil to z formatu 30 x 40 cm nie zrobisz stosunku bokow 2:3 to samo z 18 x 24 cm. Ale to sa ogolnie przyjete standardy dla fotografii analogowoej, z tego co widze laby rzeczywiscie preferuja stosunek bokow 2:3 bo nawet to 30 x 40 cm naciagaja na 30 x 45 cm a 18 x 24 nie posiadaja wogole
    Jak sam widzisz nie taki "bullshit" . Jak już napisałem w fotolabach wywołują formaty różne od 2:3. Od kiedy 4:3 jest standardem fotografii analogowe? Pierwszo słyszę. FullFrame ma proporcje 2:3, co moze byc dla Ciebie zaskoczeniem moj 350D tez ma 2:3... To właśnie 2:3 jest standardem analogowym a 4:3 cyfrowym (cyfrowe kompakty, monitory itp.). Sprawdz na przykładzie rozdzielczości monitorów: 640x480; 800x600; 1024x768; 1600x1200 i tak dalej. A na upartego to weż miarke i sprawdz że 17" monitor ma 32x24cm (4:3). Jak chcesz wywoływać zdjęcie o innych proporcjach to trzeba je odpowiednio przyciąć i koniec tematu. Jeśli FOTOGRAF chce 18x21 (dziwny format) to niech przytnie w takich proporcjach i nie widzę problemu.
    Kwestia "ewolucji" formatów to zupełnie inna sprawa ale to nie zmienia faktu że 2:3 jest standardem.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Jak sam widzisz nie taki "bullshit" . Jak już napisałem w fotolabach wywołują formaty różne od 2:3.
    Jak zapewne zauważyłeś proporcje zdjęć w labach wynoszą 2:3.
    wybacz nie widze zebys pisal ze wywoluja formaty inne niz 2:3

Od kiedy 4:3 jest standardem fotografii analogowe? Pierwszo słyszę. FullFrame ma proporcje 2:3, co moze byc dla Ciebie zaskoczeniem moj 350D tez ma 2:3... To właśnie 2:3 jest standardem analogowym a 4:3 cyfrowym (cyfrowe kompakty, monitory itp.). Sprawdz na przykładzie rozdzielczości monitorów: 640x480; 800x600; 1024x768; 1600x1200 i tak dalej. A na upartego to weż miarke i sprawdz że 17" monitor ma 32x24cm (4:3). Jak chcesz wywoływać zdjęcie o innych proporcjach to trzeba je odpowiednio przyciąć i koniec tematu.
    czytaj mnie uwazniej, nie pisalem ze malyobrazek ma "standard" 4:3, napisalem albo albo, a jesli pierwsze slyszysz to wypadaloby poczytac, ot link do papieru o odpowiednich wymiarach

http://fotonet.tychy.pl/index.php?&a...oduct&p_id=509

EDIT:
    dyskusja byla przeciez o wymiarach papieru a nie matrycy czy klatki zdjeciowej prawda ? to ja sie gubie czy szukasz bzdurnych argumentow na zbicie moich wiadomosci ?

Jeśli FOTOGRAF chce 18x21 (dziwny format) to niech przytnie w takich proporcjach i nie widzę problemu.
    Kwestia "ewolucji" formatów to zupełnie inna sprawa ale to nie zmienia faktu że 2:3 jest standardem.
    ja z tego zrozumialem ze chce format maksymalnie 18 lub 21cm (tylko ktorego boku ?)
    Ostatnio edytowane przez thorin ; 08-05-2006 o 16:48
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów