Mam obecnie Canona 3000n z mocowaniem EF, jednak ten model nie ma regulacji dioptrii w wizjerze i ma tylko 3 punkty AF (notabene te najrzadziej używane). Czy był jakiś model Analogowego Canona z mocowaniem EF, który miał 9 punktowy AF?
Mam obecnie Canona 3000n z mocowaniem EF, jednak ten model nie ma regulacji dioptrii w wizjerze i ma tylko 3 punkty AF (notabene te najrzadziej używane). Czy był jakiś model Analogowego Canona z mocowaniem EF, który miał 9 punktowy AF?
Eos 3
M50; 1.4/32mm
Ostatnim analogiem z najlepszymi "bajerami" był Canon 300X - siedem punktów AF
i kilka innych udogodnień.
Nie ma jednak regulacji dioptrii.
Ale można jeszcze kupić na alledrogo soczewki/muszle korygujące do +/-3, tylko nie wiem czy będą do tego body. Widziałem do 50e/50-tki, ale można spróbować dopasować do ramki.
Ech...tyle lat wisi w internecie:
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...estowac-w-film
Widzę tylko takie:
https://allegro.pl/uzytkownik/argus1...-97891?order=m
To body to takie maleństwo, że jak weźmiesz do ręki to wygląda jak współczesny aparacik
Nawet wyświetlacz ma spory z tyłu.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 14-01-2018 o 20:14
Jak najbardziej ma, podobnie zresztą jak i EOS 300V - w postaci suwaka dostępnego po zdjęciu muszli ocznej.Nie ma jednak regulacji dioptrii.
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne
EOS 3 cena zaporowa. Same muszle z canonów 500D/550D/1000/1200D/1300D są identyczne jak w Canon EOS 3000n.
7 punktów AF to mało, głównie tu chodzi punkty w okolicach punktów trójpodziału.
W takim razie nie ma, niestety, analogowego EOSa, który sprostałby Twoim wymaganiom (poza EOS 3 i EOS 1V). 9 punktów AF wprowadzono dopiero w aparatach cyfrowych, a i to nie od razu, tańsze od EOS 3 i 1V aparaty analogowe (EOS 30, 30V, 33, 33V, 300, 300V, 300X, 3000V) miały maksymalnie 7 punktów rozmieszczonych w układzie krzyża.
Tak swoją drogą naprawdę nie da się żyć bez AF w mocnych punktach?![]()
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne
Ułatwia to kadrowanie względem trójpodziału, Canon 500D ma 9 punktowy, tutaj muszę juz inaczej kadrować z pominięciem trójpodziału.