Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Canon 600mm f4 L IS USM, nieostre zdjecia

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon 600mm f4 L IS USM, nieostre zdjecia

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    A spojrzałeś na holder/szufladkę filtra jak tam wygląda? U mnie częściej wymagał czyszczenia niż przednia soczewka (używałem zawsze z osłoną p-słon.).

Te żubry wyglądają jakbyś robił zaparowanym szkłem - detal niby jest, ale kontrast ucieka na potęgę.
    Tak patrzylem, holder i filtr sa czyste, swoja droga zastanawia mnie dlaczego twoj sie brudzi. Jesli chodzi o zubry to fakt tragedia, wyglada to tak jak zdjecie z zenita. Wklejam RAWy z 5d mark II i 7d mark II. Moim zdaniem nie jest to jakosc 600/4.

IMG_2384[1].CR2 pobierz za darmo - Darmowy hosting plików
    4X2A2745.CR2 pobierz za darmo - Darmowy hosting plików
    Ostatnio edytowane przez Fahrer ; 14-01-2018 o 15:28

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Ewidentnie coś jest nie tak. Na zdjęciu z 5d2 właściwie nie ma wcale ostrości. Zaleciłbym testowanie w trybie LV jednak, gdyby nie to, że właściwie z każdą puszką widać problem.

--- Kolejny post ---

Co możesz jeszcze zrobić wg mnie:

1. sprawdzić ostrość w bardziej kontrolowanych warunkach (wnętrze, statyw), dodatkowo ostrząc ręcznie, na wypadek gdyby napęd AF obiektywu był uszkodzony i ustawiał ostrość gdzie popadnie,

2. przejrzeć optykę pod silnym źródłem światła w poszukiwaniu kondensacji, grzyba etc.

Jeśli to nic nie da (co jest całkiem prawdopodobne), to problem jest związany z układem optycznym i obiektyw wymaga wizyty w serwisie (oczywiście w pktach 1-2 też serwis, ale przynajmniej wiedziałbyś dokładniej gdzie tkwi problem).
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 14-01-2018 o 15:56

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Ewidentnie coś jest nie tak. Na zdjęciu z 5d2 właściwie nie ma wcale ostrości. Zaleciłbym testowanie w trybie LV jednak, gdyby nie to, że właściwie z każdą puszką widać problem.

--- Kolejny post ---

Co możesz jeszcze zrobić wg mnie:

1. sprawdzić ostrość w bardziej kontrolowanych warunkach (wnętrze, statyw), dodatkowo ostrząc ręcznie, na wypadek gdyby napęd AF obiektywu był uszkodzony i ustawiał ostrość gdzie popadnie,

2. przejrzeć optykę pod silnym źródłem światła w poszukiwaniu kondensacji, grzyba etc.

Jeśli to nic nie da (co jest całkiem prawdopodobne), to problem jest związany z układem optycznym i obiektyw wymaga wizyty w serwisie.
    Mysle ze juz zadne testy nie sa tu potrzebne, bo tak jak piszesz ewidentnie cos jest nie tak. Uwazam ze problem tkwi w wadzie optyki, Moze jakis element jest na niewlasciwym miejscu lub jest zabrudzony, sam juz nie wiem. Poprostu wysle ten obiektyw do serwisu i mam tylko nadzieje ze ta usterka jest do naprawy.
    Ostatnio edytowane przez Fahrer ; 14-01-2018 o 16:03

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Fahrer Zobacz posta
    Mysle ze juz zadne testy nie sa potrzebne bo tak jak piszesz ewidentnie cos jest nietak i moim zdaniem jest to wada optyki. Poprostu wysle ten obiektyw do serwisu i mam tylko nadzieje ze ta usterka jest do naprawy.
    OK, powodzenia, wrzuć jakiegoś RAWa dla porównania jak wróci z serwisu.

Dopiero zaczyna

Wrzuce napewno, dzieki za pomoc.

Trzeba wysłać do serwisu. Ciekawi mnie czy poza jakąś tam kalibracją "do wzorca" będą potrafili stwierdzić np. przesunięcie układu soczewek lub inną przypadłość.
    Na pewno na 7d mk2, a w zasadzie na każdym APSC, będzie widać spadek ostrości. Najlepiej jako punkt odniesienia traktować sample z FF, np. 6D, 5d Mk3, 1DX, itp.

Sprawdziłbym mimo wszystko na jakimś FF z LV przy dobrej stabilizacji (statyw) i wyłączonym IS'ie.
    Ostatnio edytowane przez KrZyChUM ; 14-01-2018 o 20:03
    [ 500px ]

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów