APTUR masz racje co do kalibracji nie jeden sie z tym boryka ale jest to do ustawienia a potem mozna otym zapomniec , ale jak tak popatrzec to co bym nie kupil poza stajni canona to i tak jest duza szansa na to ze bedzie konieczna kalibracja , choc sam mam canona 85mm 1.8f i musiałem go kalibrować na -2 w body , szkło od nowosci u mnie , wiec jak mam wydac kase spora , bo akurat mam przeznaczona na tego typu szklo 50mm. tamaron , sigma na nich sie skupiam na ta chwile bo canona 1.8 nie chem bo jakość mnie rozbraja (plastik ,plastik ,brak uszczelnien )i napewno nie posłuzy mi na dlugo zas 1.4 canon nie ma sie nijak ceny do jakosci 1.4 mydlo poco kupowac szko ktore potem trzeba domykac bo jest nie do uzytku na 1.4 , jesli chodzi o ELKE to odpuszczam sobie, sigma i tamaron radza sobie lepiej i za mniejsze pieniadze ale to nowe szkla, nie ukrywam ze zalezy mi na swietle poto miedzy innymi kupujemy stalki, mam dylemat bo tamaron moze jest troche tanszy i ma stabilizacje choc mi nie specialnie potrzebana, ma uszczelnienia itp lepiej od sigmy ale swiatelko sigmy 1.4 kusi, dlatego chcialbym posluchac waszych opini na ich temat jak wam sie z nimi pracuuje i wasze spostrzezenia , stajnie canona daruje sobie bo nie widze nic rozsadnego dla mnie w stosunku cena jakosc