@p410 Witaj na forum
Też czasami zdarzy mi się robić portrety. Od wielu lat (6?) jestem posiadaczem canona ef 50mm f/1.8 II. Od pewnego czasu używam go z 6d classic (mam nadzieję, że już mona tak nazywać ten aparat...). W mojej pięćdziesiątce irytował mnie AF i ostrość na pełnym otworze. Z tego powodu zamiast niej używałem obiektywów EF 35mm IS USM oraz EF 85mm USM. Ten duet jest bardzo fajny z resztą wiesz, ponieważ posiadasz obiektywy o tych ogniskowych. Natomiast ja bardzo lubię robić zdjęcia obiektywem o ogniskowej 50mm. Z tego powodu miesiąc temu zdecydowałem się wyposażyć w lepszy obiektyw o tej ogniskowej. Wybierałem pomiędzy canonem ef 50mm f/1.8 STM i Sigmą 50mm ART. Wybór ostatecznie padł na ten drugi obiektyw ponieważ chciałem mieć pewność, że na przysłonie f/1.8 zdjęcia będą super i nie będę go musiał przymykać. W praktyce obiektyw okazał się być tak dobry, że w moim subiektywnym odczuciu zdjęcia na przysłonie f/1.4 są co najmniej bardzo dobre i bardzo często jej używam. Jedyna wada tego obiektywu to gabaryty i waga.
Nad obiektywami EF 50mm f/1.4 i EF 50mm f/1.2 L się nawet nie zastanawiałem ponieważ mają słaby stosunek ceny do jakości a wspomniana sigma jest lepsza optycznie od obu.