Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: DataBank vs. karty...

xonxoff
    Guest

Domyślnie DataBank vs. karty...

Witam,
    mam dylemat moralny...
    moja kartka CF 256MB zrobiła się jakoś tragicznie mała po wymianie aparatu (40RAW, 70Ljpg).

Więc zastanawiam się, co powinienem kupić (ceny brutto):
    a) databank 40GB za ok 750zł
    b) karte(y) Kingston-S 1GB za 420zł / 512MB za 220zł (jakieś wynalazki typu Actina czy PNY odpadają, na SanDisk Ultra II mnie nie stać)

Cel inwestycji jest taki, aby przeżyć przynajmniej 1-2 tygodnie bez stresowania się o to, że mi się miejsce skończy... bo nie wszędzie można znaleźć kafejke internetową aby spalić zdjęcia na CD.
    Zdjęcia robie typowo amatorsko (i jak na razie ciężko mi to idzie...) więc wole zrobić 2 klatki, niż przez poruszone zdjęcie zepsuć sobie (i nie tylko sobie) humor... a statyw nie wszędzie da się zabrać. A na wbudowanym podglądzie (300D) nawet przy dużym powiększeniu zbyt dużo nie widać :/

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie Re: DataBank vs. karty...

Cytat Zamieszczone przez xonxoff
    Witam,
    mam dylemat moralny...
    moja kartka CF 256MB zrobiła się jakoś tragicznie mała po wymianie aparatu (40RAW, 70Ljpg).

b) karte(y) Kingston-S 1GB za 420zł / 512MB za 220zł (jakieś wynalazki typu Actina czy PNY odpadają, na SanDisk Ultra II mnie nie stać)

Cel inwestycji jest taki, aby przeżyć przynajmniej 1-2 tygodnie bez stresowania się o to, że mi się miejsce skończy... bo nie wszędzie można znaleźć kafejke internetową aby spalić zdjęcia na CD.
    Zdjęcia robie typowo amatorsko (i jak na razie ciężko mi to idzie...) więc wole zrobić 2 klatki, niż przez poruszone zdjęcie zepsuć sobie (i nie tylko sobie) humor... a statyw nie wszędzie da się zabrać. A na wbudowanym podglądzie (300D) nawet przy dużym powiększeniu zbyt dużo nie widać :/
    Ja kupiłem compactdrive pd7x do tego Fujitsu 40 Gib@8cache . Mam go tylko i wyłącznie "na wakacje". Poza tym pożyczam ultra II 1 Gib. Oprócz tego 2x512 Ridata (wszystko CF)
    Powiem Ci tak: zapomnij o Kingston Pro Elite -> ktoś na pl.r.f.c. mówiło tragicznej szybkości tych kart. Na twoim miejscu kupiłbym tanio, dobrą 256 i DataBank. Pamięci w USA od około 2-3 miesięcy są tanie jak barszcz.
    Ceny z dzisiaj: 4Gb UltraII ->$290 , ultra II 1 Gb $89
    Kiedyś to musi trafić do Polski

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Cytat Zamieszczone przez xonxoff
    Witam,
    mam dylemat moralny...

tylko databank, dlaczego? ostatnio spędziłem 12 godzin w Amsterdamie, poszło 389 zdjęć, w RAW
    przelicz to sobie na karty :wink:

databank rządzi, a ostatnio także tymczasowo służy mi za przenośny HDD, rewlacja

nie wspomnę o tym, że przy dłuższych wypadach "za granicę", ilość zdjęć idzie w tysiące, których póki co żadna karta nie pomieści...

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Tytus, idziesz na ilość????????????????

Mam zawsze przy sobie 2 karty 512.
    Zazwyczaj wysterczy, nawet jak się zagalopuje i pstrykam bez sensu.

Czasami - na dłuższe wyjazdy (a na każde służbowe) biorę notebooka, który poza swoja rolą, odgrywa rolę Data Banku.
    //mj

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aszu
    Tytus, idziesz na ilość????????????????

Mam zawsze przy sobie 2 karty 512.
    Zazwyczaj wysterczy, nawet jak się zagalopuje i pstrykam bez sensu.

Czasami - na dłuższe wyjazdy (a na każde służbowe) biorę notebooka, który poza swoja rolą, odgrywa rolę Data Banku.
    zależy kto, co, i jak fotografuje

w czasach analogowych na wyjazdach robilem średnio półtorej rolki dziennie i wcale nie mialem wrażenia, że to dużo, nie robię filmów a zdjęcia traktuję, jak zapis z podróży, im bardziej różnorodne otoczenie tym więcej zdjęć,
    fotografia podróżnicza charakteryzuje się dużą ilością fotek, tak to już jest, wszyscy moi znajomi robią podobną ilość...

a co do laptopa to raczej nie sprawdza się w dżungli i temu podobych miejscach...

P.S.

Amsterdamu na potrzeby strony www ostało sie tyle http://users.skynet.be/tytus/miejsco...dam/index.html
    w kompie wywołanych mam ok. 150
    reszta to komfort możliwości wyboru najlepszych, to jeden z powodów, dla których przeszedłem na cyfrę...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

zgadzam sie z tytusem, tank swietnie sie przydaje, ale dobrze miec druga karte na czas zrzucania. praca jako przenosny hdd to tez wygodna sprawa.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Powiem Ci tak: zapomnij o Kingston Pro Elite -> ktoś na pl.r.f.c. mówiło tragicznej szybkości tych kart.
    Sprostuję tylko, że chodziło o niską prędkość zapisu w _czytniku_
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Cytat Zamieszczone przez sal
    Powiem Ci tak: zapomnij o Kingston Pro Elite -> ktoś na pl.r.f.c. mówiło tragicznej szybkości tych kart.
    Ale z tym MUSIMY się poprostu pogodzić!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
    //mj

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rowniez polecam databank i druga karte by na zmiane zapisywac na nich gdy jedna sie zgrywa (np jakas 256MB rowniez). Dlaczego? 40GB daje po prostu spokoj psychiczny - ze mozna pstrykac a nie od pewnego czasu trzasc sie nad kazdym kolejnym ujeciem by ilosci nie przekroczyc.
    40GB ciezko przeliczyc na ilosc fotek i jeszcze ciezej zapelnic tyloma fotkami, za to karty, nawet kilka to juz swiadomosc ze ma sie ograniczenie.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Cytat Zamieszczone przez Aszu
    Cytat Zamieszczone przez sal
    Ale z tym MUSIMY się poprostu pogodzić!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
    Aszu nieprawda!
    Mam czytnik-klucz DataFab usb 2. Różnica pomiędzy Ridata 24x a Ultra II 60x to tylko 200 kb na niekorzyść Ultry (transfer rzędu 4,8 Mega, chwilowy tylko 6,25) Moim zdaniem to trochę za mało, dlatego zamierzam zakupić czytnik Sandiska.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów