-
Odp: Czy nadchodzi zmierzch lustrzanek ?
Kiedyś nadszedł schyłek aparatów wielkoformatowych ( pisze schyłek bo nigdy nie zaprzestano ich produkować)na rzecz aparatów małoobrazkowych. Nawet pro robili 6x6 czyli średnim formatem mimo niezaprzeczalnej jakości błon wielkoformatowych. Tak też pewnie nastąpi schyłek aparatów z lustrem. Ale nie bójmy się nie nastąpi to szybko przecież nikomu nie zależy by natychmiast zamykać linie produkcyjne.
Technologia idzie naprzód - wiec zmiany są nieuniknione. Równocześnie ogólne zapotrzebowanie na zdjęcia wysokiej jakości spada. Dlatego dobry aparat nie powstanie szybko. Nawet w obecnych lustrzankach cyfrowych nie wykorzystano wszystkich osiągnięć z lustrzanek analogowych.
Dlaczego zmienił bym lustrzankę na bezlusterkowca? Z tego powodu z jakiego zmieniano aparat wielkoformatowy/ srednioformatowy na mały obrazek. Waga, wielkość, cena. Jeśli pojawią się bezlusterkowce których waga i gabaryty będą wielkości kompaktów to znajdą wielu nabywców. Tak naprawdę my starzy użytkownicy lustrzanek z jakimś tam zbiorem szkieł jesteśmy królikami doświadczalnymi. Możemy się opluwać albo dzielić spostrzeżeniami ale w rozwoju będzie się liczył nowy klient który wybierze dany produkt - dostępny i spełniający jego wymagania. Nie będzie to wcale pro - bo on ma duże wymagania, swoje przyzwyczajenia które mu ułatwiają prace i kalkulator którym przelicza czy zmiana sprzętu przyniesie mu zyski czy nie.
Te wasze dywagacje przypominają mi dywagacje ludzi z początku wieku gdy wchodził średni i mały obrazek. Poczytajcie trochę starych czasopism, trochę literatury z historii fotografii. Pośmiejecie się patrząc na to z perspektywy czasu i może więcej będziecie pisać na zasadzie spostrzeżeń a nie przekonywania.
Osobiście (mam M2) patrze na rozwój bezusterkowców szukając czegoś o bardzo małej wadze i małych gabarytach - zwłaszcza obiektywu przy równoczesnej bardzo dobrej jakości. (np omd z 14-42 ez - przykład wielkości zestawu/do możliwości - nie chcę rozpoczynać dyskusji na temat tego aparatu i jakości zdjęć)
Inni szukają AF jeszcze inni 4k albo możliwości umieszczenia aparatu w dziupli z podglądem 40km dalej.
Proponuje zamknąć ten temat i założyć nowy- "Kupiłem bezlusterkowaca i podoba mi się w nim...." ( tylko wypowiedzi bez komentarzy) i drugi "Kupiłem bezlusterkowaca i nie podoba mi się w nim...." ( tylko wypowiedzi bez komentarzy) będzie to bardziej konstruktywne.
Uprawnienia umieszczania postów