Pokaż wyniki od 1 do 10 z 271

Wątek: Czy nadchodzi zmierzch lustrzanek ?

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Czy nadchodzi zmierzch lustrzanek ?

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Wreszcie całościowe wyniki za 2017 rok w poszczególnych asortymentach:

Bezlusterkowce ILC zatakowały konkretnie: 31% wzrostu na sztuki, 42% wartość sprzedaży.
    Lustrzanki niby się bronią - spadek 10% to nie dramat. Sam miałem coś kupić no ale jak nie było co to pasuję.

No i zdumiewający wzrost kompaktów - myślę (patrząc po sobie), że to zatwardziali tragarze lustrzanek dokupili sobie po przyzwoitym kompakcie
    Tylko rynek jest pełen lustrzanek, kilka firm, pełno modeli od tanich po flagowce. Używki. Rynek nasycony. Natomiast bezlustra mają ciągle wzrost bo wszystko dzieje się stopniowo, przechodzenie na nowe systemy też. I jest jeszcze duży potencjał gdy sensowne bezlustra pokaże Nikon i Canon.

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    .. chciałbym zobaczyć liczby z podziałem na fullframe i małe sensory bo to byłoby ciekawe

dtarliśmy do miejsca że nowy tak naprawdę niewiele wnosi

dobre szkło to podstawa, wiedza i umiejętność się niewątpliwie przydaje
    Też bym chciał znać liczby z podziałem na FF i DX.
    Fakt, sprzęt niewiele wnosi. Tzn to co potrafi pozwala na bardzo wiele. Zawsze można więcej, ale ... np. ilu rezygnuje z canona bo inne body ma większy DR? Ludzie jednak kierują się rozsądkiem.
    Gwałtowny rozwój przyhamował, teraz chyba wypuszczanie nowości (w lustrzankach) zwolni.

Moje 2 grosze - nie ciągnie mnie do bezluster, choć jedna funkcja.. kusi, ale to kiedyś. A9 trochę kosztuje. Chodzi o trzymanie ostrości na oku modelki. W lustrzankach to będzie możliwe kiedyś w trybie LV, którego nie cierpię (zrób zdjęcie w LV z 200/2 albo 70-200/2.8). Chcę mieć aparat przy oku, czyli wizjer elektroniczny. No i to mnie zmusi do wejścia w bezlustra. Przy ich wadach.

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Powiedz to rodzicom nastolatków rozpoczynających naukę w szkołach o profilu foto, że zamiast podstawowego sprzętu z wymiennym obiektywem mają kupić FF z kompletem jasnych szkieł najwyższej klasy, bo "tak jest taniej".
    Uczę w technikum foto. Proszę masz info z pierwszej ręki. Pierwsze zajęcia pierwszej klasy (mają po 16 lat) Jedna na 5 osób miała aparat kompaktowy. 4 na 5 fotografuje smartfonami, nigdy nie mieli innego aparatu. Na zajęciach mają sprzęt szkolny (i mój) ale jak mam im dawać ćwiczenia do domu? Np. zóbcie zdjęcia z rózną GO? Po pół roku nauki 2/5 ma nadal tylko telefony, 2/5 lustrzanki (niskie modele DX) i 1/5 kompakt. Jedna osoba dostanie aparat (lustrzankę) latem, jedna - nie ma szans na aparat, nie ma pieniędzy nawet na używany kompakt, bieda w rodzinie. Nawet się zastanawiam czy nie zorganizować jakiejś akcji - zbiórki na sprzęt dla niego, w końcu używki są po kilkaset złotych.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 03-02-2018 o 14:33
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Uprawnienia umieszczania postów