Witam!
Mam S7000 i czestogo uzywam jako specerowy aparat. Moim zdaniem to jeden z najlepszych kompaktow jakie istnieja. Zdjecia robi super, ale glebia ostrosci jest jak z kompakta wiec ciezko nia sterowac. Najwazniejsze to to ze jak oglada sie zdjecia z S7000 na 100% to wydaja sie bardzo ziarniste i generlanie nie za ladne, ale wszystko to znika jak oglada sie nanormalnym ekranie pomniejszone lub na odbiatkach (tam juz jest naprawde super). Inna wazna rzecz to musisz do S7000 kupic tulejke na obiektyw i jakis filtr ochronny bo obiektyw podczas wysuwania za kazdym wlaczeniem zasysa kurz jak odkurzacz. Ja mam takiod nowosci i zero kurzu w srodku. Polecam S7000 bardzo serdecznie niemniej jednak lustrzanka to lustrzanka. Mnie do zakupu lustrzanki przekonala :
1. Ilosc zdjec z analogowego Canona :-), drogo to wychodzilo.
2. Mala szybkosc AF w S7000 (najwieksza jego wada)
3. Brak wymennej optyki (lubie szerokie katy)
4. dSLR to dSLR, wieksza uniwersalnosc ale i wieksza trudnosc robienia zdjec. Wlasciwie trzeba sie nauczyc obrobki RAW i zainwestowac woprogramowanie. Do S7000 jest program do obrobki RAW darmowy popolsku na sieci nazywa sie S7RAW. Daje bardzo duze mozliwosci, wieksze niz oprogramowanie oryginalane do Canona.

Jezeli jakies konkretne pytanie to pisz, postaram sie cos podpowiedziec.

U mnie standardowe zdjecie z S7000 jes ostrzejsze i wyglada lepiej niz z 30D + 28-135. 30D + 17-40 jest lepsze od S7000. Prawdziwa wyzszosc lustrzanki odkrywa sie jednak jak obrobi sie zdjecia z RAW.

Pozdrawiam
Paweł