dolna półka biurowych monitorów jest najlepsza - jest taka teoria że jak obrabiasz zdjecia na sprzecie podobnym do sprzetu jakim dysponuje odbiorca (najcześciej internetowy ogladacz) to widzisz to samo co oglądacz, a oglądacz to samo co ty - czyli jest dobrze - niestety nie jest to teoria prawdziwa.

zdarzyło mi sie oprofilowac kilka monitorów (nie zajmuje sie tym ale cześc dla sportu bo chciałem zobaczyc co to zmieni, kilka bo taka była potrzeba chwili) i moje doswiadczenie jest takie że przechodzone dobrze kilkuletnie eizo (to co niejaki Tom01 nazywa poleasingowym nie nadającym sie do pracy szrotem) jest znacznie lepsze od znacznie nowszych (lub zupełnie nowych) wiekiem i technologią monitorow typowo biurowych i oprofilowanie takiego biurowego monitora niewiele zmienia - w najlepszym przypadku duży syf staje sie odrobine mniejszym syfem.

raczej nie kupiłbym spektrofotometru do oprofilowania monitora biurowego - taki wydatek (do takiego monitora) nie jest finasowo uzasadniony, mz to nie ma żadnego sensu, kupic lepszy monitor i nie profilowac lub kupic lepszy i zapłacic specowi za chwile pracy.