^^ Z tego co wiem to piszesz herezje ale niech wypowie się ktoś to się na tym zna (może czas jaki poświęciłem na sprawdzanie pewnych rzeczy był za krótki).
Ps. Napisz konkretnie model tego monitora
^^ Z tego co wiem to piszesz herezje ale niech wypowie się ktoś to się na tym zna (może czas jaki poświęciłem na sprawdzanie pewnych rzeczy był za krótki).
Ps. Napisz konkretnie model tego monitora
Ostatnio edytowane przez kmeg ; 29-12-2017 o 15:39
Obawiam się że niczego z tego artykułu nie zrozumiałeś. On nie testuje tego czy monitor jest dobry i czy wyświetla kolory poprawnie. Testuje czy przeglądarka zarządza barwą i wyświetla zgodnie z oprofilowaniem. Nie ma to NIC wspólnego z jakością monitora. Co prawda jeden z podpunktów pozwala ocenić różnice między sRGB a pełnym, gamutem monitora, ale to też nie ma absolutnie nic wspólnego z jakością - szeroki gamut nie oznacza niskich delt. Ew. artykuł może wykazać że monitor kompletnie nie nadaje się do zdjęć, jeśli okaże się, że gamut jest mocno węższy od sRGB. W żadnym wypadku nie wskaże, że kolorystyka monitora i inne ważne parametry są OK.
Wnosząc po tym co pisałeś o gammie, widzę że temat monitorów jest ci kompletnie obcy i najlepiej byłoby się w nim po prostu nie wypowiadać, szczególnie z własnymi wymyślonymi tezami.
Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 29-12-2017 o 15:47
To jakieś LG. W laptopie ekran był jaszcze gorszy, a teraz wygląda przyzwoicie.
Przy zakupach myślcie ile dostaniecie za ile. W przypadku foto wygrywa tu spektrofotometr, grafika colorymetr, bo jemu robienie profili do drukarki jest niepotrzebne. Chcecie później lepszy monitor, nie ma przeszkód, ale pracujcie zgodnie z jego bazową gammą. Tego co na pierwszej stronie wątku nie róbcie nigdy, pod żadnym pozorem.
--- Kolejny post ---
To muszę stwierdzić, że zmarnowałeś dużo czasu. Nie chce być ofensywny, ale twoje argumenty są dla mnie zupełnie bez znaczenia. Czego nie rozumiesz? To nie jest pytanie o czas.
Daj spokój kmeg, przecież widzisz, że to nie ma sensu...Zamieszczone przez Sluka
dolna półka biurowych monitorów jest najlepsza- jest taka teoria że jak obrabiasz zdjecia na sprzecie podobnym do sprzetu jakim dysponuje odbiorca (najcześciej internetowy ogladacz) to widzisz to samo co oglądacz, a oglądacz to samo co ty - czyli jest dobrze - niestety nie jest to teoria prawdziwa.
zdarzyło mi sie oprofilowac kilka monitorów (nie zajmuje sie tym ale cześc dla sportu bo chciałem zobaczyc co to zmieni, kilka bo taka była potrzeba chwili) i moje doswiadczenie jest takie że przechodzone dobrze kilkuletnie eizo (to co niejaki Tom01 nazywa poleasingowym nie nadającym sie do pracy szrotem) jest znacznie lepsze od znacznie nowszych (lub zupełnie nowych) wiekiem i technologią monitorow typowo biurowych i oprofilowanie takiego biurowego monitora niewiele zmienia - w najlepszym przypadku duży syf staje sie odrobine mniejszym syfem.
raczej nie kupiłbym spektrofotometru do oprofilowania monitora biurowego - taki wydatek (do takiego monitora) nie jest finasowo uzasadniony, mz to nie ma żadnego sensu, kupic lepszy monitor i nie profilowac lub kupic lepszy i zapłacic specowi za chwile pracy.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień