Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 81

Wątek: Monitor SRGB czy RGB

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Domyślnie Odp: Monitor SRGB czy RGB

^^ Z tego co wiem to piszesz herezje ale niech wypowie się ktoś to się na tym zna (może czas jaki poświęciłem na sprawdzanie pewnych rzeczy był za krótki).

Ps. Napisz konkretnie model tego monitora
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 29-12-2017 o 15:39

Domyślnie Monitor SRGB czy RGB

Cytat Zamieszczone przez Sluka Zobacz posta
    Obejrzałem właśnie sobie te wszystkie kwadraciki z art. pod linkiem i chyba muszę mieć super monitor, bo wszytko jest ok.
    Obawiam się że niczego z tego artykułu nie zrozumiałeś. On nie testuje tego czy monitor jest dobry i czy wyświetla kolory poprawnie. Testuje czy przeglądarka zarządza barwą i wyświetla zgodnie z oprofilowaniem. Nie ma to NIC wspólnego z jakością monitora. Co prawda jeden z podpunktów pozwala ocenić różnice między sRGB a pełnym, gamutem monitora, ale to też nie ma absolutnie nic wspólnego z jakością - szeroki gamut nie oznacza niskich delt. Ew. artykuł może wykazać że monitor kompletnie nie nadaje się do zdjęć, jeśli okaże się, że gamut jest mocno węższy od sRGB. W żadnym wypadku nie wskaże, że kolorystyka monitora i inne ważne parametry są OK.

Wnosząc po tym co pisałeś o gammie, widzę że temat monitorów jest ci kompletnie obcy i najlepiej byłoby się w nim po prostu nie wypowiadać, szczególnie z własnymi wymyślonymi tezami.
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 29-12-2017 o 15:47

Pełne uzależnienie

Obejrzałem właśnie sobie te wszystkie kwadraciki z art. pod linkiem i chyba muszę mieć super monitor, bo wszytko jest ok. Monitor którego używam był kupiony za "różnice kursową" pojawiającą się przy tych super monitorach, oczywiście w markecie. Padł wcześniejszy i musiałem szybko kupić nowy za to co miałem w kieszeni. Bez profilu jest bardzo daleki od ideału.
    z ciekawości zapytam - jaki to monitor znaczy jaki producent i typ
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Z tego co wiem to piszesz herezje ale niech wypowie się ktoś to się na tym zna (może czas jaki poświęciłem na sprawdzanie pewnych rzeczy był za krótki).
    Czego nie rozumiesz? Czy może budzi się w tobie wewnętrzny sprzeciw, bo gdzieś ci świta, że zostałeś naciągnięty na ciężkie bańki?

Czego nie rozumiesz? Czy może budzi się w tobie wewnętrzny sprzeciw, bo gdzieś ci świta, że zostałeś naciągnięty na ciężkie bańki?
    Chyba masz problem ze zrozumieniem co napisałem. Sporo czasu poświęciłem na temat monitorów, kalibracji, zarządzania kolorem i na podstawie tego twierdze, że głosisz herezje. Podaj model i producenta tego monitora co masz to będziemy poruszać się w obrębie faktow. Czekam.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    z ciekawości zapytam - jaki to monitor znaczy jaki producent i typ
    To jakieś LG. W laptopie ekran był jaszcze gorszy, a teraz wygląda przyzwoicie.
    Przy zakupach myślcie ile dostaniecie za ile. W przypadku foto wygrywa tu spektrofotometr, grafika colorymetr, bo jemu robienie profili do drukarki jest niepotrzebne. Chcecie później lepszy monitor, nie ma przeszkód, ale pracujcie zgodnie z jego bazową gammą. Tego co na pierwszej stronie wątku nie róbcie nigdy, pod żadnym pozorem.

--- Kolejny post ---

Chyba masz problem ze zrozumieniem co napisałem. Sporo czasu poświęciłem na temat monitorów, kalibracji, zarządzania kolorem i na podstawie tego twierdze, że głosisz herezje. Podaj model i producenta tego monitora co masz to będziemy poruszać się w obrębie faktow. Czekam.
    To muszę stwierdzić, że zmarnowałeś dużo czasu. Nie chce być ofensywny, ale twoje argumenty są dla mnie zupełnie bez znaczenia. Czego nie rozumiesz? To nie jest pytanie o czas.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Sluka
    To jakieś LG. W laptopie ekran był jaszcze gorszy, a teraz wygląda przyzwoicie.
    Daj spokój kmeg, przecież widzisz, że to nie ma sensu...

Cytat Zamieszczone przez rafels3 Zobacz posta
    Tak, zauwazylem...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez rafels3 Zobacz posta
    Tak, zauwazylem...
    Dziękuje za panów opinię. Właśnie stwierdziliście, że zakup spektrofotometru jest bez sensu. Panowie Brawo!! Jestem dla was pełen uznania.

Pełne uzależnienie

dolna półka biurowych monitorów jest najlepsza - jest taka teoria że jak obrabiasz zdjecia na sprzecie podobnym do sprzetu jakim dysponuje odbiorca (najcześciej internetowy ogladacz) to widzisz to samo co oglądacz, a oglądacz to samo co ty - czyli jest dobrze - niestety nie jest to teoria prawdziwa.

zdarzyło mi sie oprofilowac kilka monitorów (nie zajmuje sie tym ale cześc dla sportu bo chciałem zobaczyc co to zmieni, kilka bo taka była potrzeba chwili) i moje doswiadczenie jest takie że przechodzone dobrze kilkuletnie eizo (to co niejaki Tom01 nazywa poleasingowym nie nadającym sie do pracy szrotem) jest znacznie lepsze od znacznie nowszych (lub zupełnie nowych) wiekiem i technologią monitorow typowo biurowych i oprofilowanie takiego biurowego monitora niewiele zmienia - w najlepszym przypadku duży syf staje sie odrobine mniejszym syfem.

raczej nie kupiłbym spektrofotometru do oprofilowania monitora biurowego - taki wydatek (do takiego monitora) nie jest finasowo uzasadniony, mz to nie ma żadnego sensu, kupic lepszy monitor i nie profilowac lub kupic lepszy i zapłacic specowi za chwile pracy.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów