Uwaga jest nieścisła. HDMI należy unikać! To jest problematyczny interfejs. Większość sterowników "uznaje" urządzenie podłączone po HDMI jako telewizor i ogranicza dynamikę. Inna sprawa, że w większości monitorów wejście HDMI ma ograniczenie do 1920x1200/1080 i wyjście w komputerze, w dowolnej specyfikacji, nie pomoże. Monitor o rozdzielczości 2560x1440 łączy się interfejsem DVI DualLink lub DisplayPort.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Dokladnie tak jak wyżej. Mnie nikt o tym nie uprzedził, nie doczytalem i gdy zmienialem monitor i komp dwa lata temu to komp musialem zwrocic bo sie okazalo ze monitor obsluguje tylko DP, a komp nie mial tego wyjścia :/
Mam na płycie głównej Z170 interfejs DVI DualLink z karty graficznej zintegrowanej, niestety brak wyjścia DP(nie mam zewnętrznej karty graficznej). I teraz kupiłem sobie Eizo cx271 i na wyjściu DVI DualLink, żeby uzyskać rozdzielczość natywną 2560x1440 musiałem zejść z odświeżaniem obrazu do 30Hz. Dodam ze żadne sterowniki tego stanu nie zmienią. Tak że posiadanie wyjścia DualLink nie zawsze gwarantuje uzyskanie rozdzielczości powyżej FHD.
Widze że występuje sporo pronlemow. Sam mam jedynie hdmi,wiec mam obawy czy nowy monitor bedzie działał prawidlowo.
Przy HDMI może Pan zapomnieć o monitorach powyżej 1920x1200. Do tego dojdzie kastracja dynamiki, którą na szczęście często można wyłączyć.
Miesiąc temu przeszłam ze starego (pewnie ok 10 letniego), kwadratowego NEC'a na Eizo CS2420 i moje oczy są mi wdzięczne za tą zmianę. Widzę, co obrabiam, jestem w stanie zauważyć nawet najmniejszą zmianę kolorystyczną na zdjęciu i mam 10 razy większą przyjemność z oglądania pięknych zdjęć, bo na tym monitorze wyglądają dużo, dużo lepiej niż na moim starym.
Monitor kupuje się na lata, więc warto dołożyć kilka zł i się nie męczyć później![]()
Nie trzeba. Kupujesz, zlecasz kalibrację raz na rok/dwa specowi i nic nie musisz wiedzieć. Jak Ci się obraz rozjeżdża z odbitkami to zamawiasz kalibrację i jazda dalej![]()
Jak już wcześniej pisano AdobeRGB a nie RGB! Nie ma monitorów wyświetlających całą możliwą do stworzenia przestrzeń RGB, to niewykonalne. Co do monitora o przestrzeni AdobeRGB lub zbliżonej, jeśli pracuje się na Macu, nie ma żadnej różnicy w postępowaniu niż sRGB. Pod Windows tak różowo już nie jest. Trzeba opanować podstawy obiegu pracy pracy w szerokim gamucie. Przydaje się ktoś rozumiejący problem do doradzenia, bo samemu łatwo się pogubić.