Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
jeśli ten 180 to cajs z jeny to go opchnij na allegro bedzie troche kasy do prawdziwego obiektywu miałem kiedyś dwie 200mm 2.8 cajsy z jeny sa dobre do noszenia bo miesnie wyrabiają i to koniec zalet (no poza wagą jest jeszcze kultowy) - patrze na spis i realnie to optyki brak ale i to jest dobra wiadomosc fullframe z 50 1.8 działał bedzie - kiedyś stałką 50mm robiło sie wszystko żeby se realnie pofotografowac potrzebujesz dwa razy wiekszego budżetu niż podałeś - FF np. 5DII + używka 24-105L (1800zł) lub używka 17-40 ten jest nawet tańszy w zależności na jaką uniwersalnosc sie zdecydujesz.
Wersja MC Psix sonnara 180 to nie tylko kult, to genialne szkło. Jego jedyną wadą jest wielkość i ciężar

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez harp Zobacz posta
Tak . Liczę tą kasę na obiektywy. Wydaje mi się że 20miln pikseli na matrycy apsc wymaga lepszej optyki niż ta sama rozdzielczość na ff. Tak naprawdę potrzeba mi szerokiego kąta . 50 1.8 mam ostrzy bardzo ładnie. I chce kupić 90mm 2.8 tamrona . Dłuższych mi narazie nie potrzeba. Z manuali też kilka jest min. 180 2.8 zaisa. Czy kupujac apsc wyjde na tym lepiej? Co do migawki w 5d to zagrywka taktyczna Canona. Części podobno są.
Ogloszenie braku wsparcia dla 5D to wg mnie profesjonalne podejście do klienta. To, że będzie można go serwisować przez następne 10 lat nie ma znaczenia, oficjalne wsparcie w postaci produkcji części zamiennych się zakończyło