u mnie na wsi nazywają to wishful thinking
https://www.dpreview.com/reviews/ima...13509060955519
powyzej porównanie z dpreview z 80D bo 200D nie znalazłem ale 80D ma ponoc matryce w nowej technologii
moje doświadczenia sa inne (ale ja foce na niskim iso z długim czasem sutuacja niby inna ale mz zachowanie bedzie identyczne) miałem 350D generował miły dla oka szum, zmieniłem na aparat ze słynna 15 megapiksolową matrycą (a trzeba było kupic 5D) - te matryce generują nieprzyjemną kolorową sraczke, a na zdjeciach IR szczególnie jak jest ciepło ta matryca generuje niebo pełne gwiazd wygląda to tak jak byś focił niebo w nocy, 18 mpikselowe matryce są równie wspaniałe trzeba dokonac cudów zarównwo podczas focenia jak i w postprocesie żeby cos sensownego uzyskac owszem da sie ale nie zawsze mam na ten przykład zdjcie którego nie potrafie obrobic tak żebym był zdowolony, po zakupie 6D problemy znikają. foce również 5D na pewno jest słabszy pod wzgledem generowanego szumu niż 6D i jesli szum jest absolutnym priorytetem to nie polecam.
jeśli robisz głownie "normalne" zdjecia - nie low light, nie 10 stopniowe filtry ND, nie IR z filtrem nakrecanym to nie ma sie co spinac kupuj cropa ale tak naprawde róznice widac na kazdym zdjeciu, a problem sprowadza sie kasy i priorytetów - ja lubie jak zdjecia sie do czegoś nadają szcególnie jak je robie po kilka minut na jedno zdjcie.