Witam.
Niedługo kupuję sobie 350d i zastanawiam się jaki kupić drugi obiektyw (oprócz kita):
EF 50/1.8
Sigma 70-300 APO DG
nie mogę kupić dwóch naraz, z braku kasy, stąd moje rozważania.
Proszę o waszą podpowiedź..
Z góry dziękuję:smile:
Witam.
Niedługo kupuję sobie 350d i zastanawiam się jaki kupić drugi obiektyw (oprócz kita):
EF 50/1.8
Sigma 70-300 APO DG
nie mogę kupić dwóch naraz, z braku kasy, stąd moje rozważania.
Proszę o waszą podpowiedź..
Z góry dziękuję:smile:
Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw![]()
:cool:
Fotki Digart
FOTOblog
Musisz sam rozważyć czego Ci brakuje! Ale moim zdaniem kup sigmę - 50'tke na razie zastąpi Ci kit.
Tak właśnie myślałem. dzięki. Chociaż jest taka opcja że na stalce najlepiej się uczyć. nie jest tak łatwo jak na zoomie, że podjeżdżasz i skadrowane. i to mnie skłania w kierunku 50'tki. z kolei sigma to macro no i rozpiętość ogniskowych.
a macro do 50'tki to wystarczy raynox'a kupić i Heja. więc nie wiem i mam cały czas mętlik w głowie... Uff
Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw![]()
Fotki Digart
FOTOblog
ja mam ten apart od 3tygodni. kupiel go z karta 1gb oraz gripem. i pierwsze co kupiem to bateria nastepnie torbe tulipana. teraz przymiezam sie do polara i obiektywu. ciezko wybrac a pieniadze latwo stracic. trzeba wiedziec jakie zdjecia chce sie robic aby pozniej byc naprwde zadowolonym.
zobacz czego Ci brakuje. Mi brakowało zoomu więc kupiłem sigmę 70-300 apo...co do marco tej sigmy wiele się nie spodziewaj...teraz brakuje mi lampy więc kolejnym zakupem będzie 430.
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
Jeszcze nie masz aparatu z obiektywem "podstawowym", a juz myślisz o nastepnym?Zamieszczone przez bruckner
Najpierw pomyśl o karcie CF, dodatkowym aku, grip tez by się przydał (zwłaszcza, że to 350D). Moje typy: CF - Kingston niebieski 1GB, aku - zamiennik (bo drugi oryginał raczej nie warto), grip - raczej oryginał BG-E3
Kolejna sprawa, że w czymś trzeba ten sprzęt nosić, więc pomyśl o jakieś torbie/plecaku lub chociaż futerale. Mój typ na początek: plecaczek Carena LO-8 http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=9471
Potem warto pomyśleć o jakimś urządzeniu umożliwiającym fotografowanie w trudniejszych warunkach oświetleniowych. Do wyboru: statyw lub porządna lampa błyskowa, a najlepiej obie te rzeczy :-) Moje typy:
- statyw FT-6101 lub FT-666 dostepne np.
http://funsports.pl/f-default-f.htm
http://www.abitus.pl/sklep/main.php
- lampa 430EX. dostępna wszedzie :-)
No i jak juz będziesz zaopatrzony we wszystkie wyzej wymienione akcesoria, to rób zdjęcia i wtedy sam przekonasz się czy i jaki ewentualnie potrzebujesz dodatkowy obiektyw ;-)
Zamieszczone przez gwozdzt
to wszystko mam już zaplanowane i wliczone w koszty aparatu.
![]()
Nie wliczyłem tylko obiektywu. Mmimo wszystko dzięki.
Pozdrawiam serdecznie![]()
Fotki Digart
FOTOblog
EOT dzieki już wiem![]()
Fotki Digart
FOTOblog
No to bardzo dobrze 8)Zamieszczone przez bruckner
A więc już teraz całkiem serio: nie kupuj na początku drugiego obiektywu.
Porób zdjecia KITem i zobaczysz, czego Ci brak.
Gdy dojdziesz do wniosku, że KIT jest za ciemny lub nie będzie Ci odpowiadała jakość produkowanych przez niego obrazów - dokupisz 50/1,8.
Jeśli odczujesz potrzebę "większego zbliżenia" - kupisz Sigmę 70-300.
A moze się okazać, że zapragniesz całkiem czegoś innego, np. szerszego kąta i kupisz jako drugi obiektyw od 10-12mm.
o 10-22 nie mam co marzyć. interesują mnie raczej portrety, a jasne szkiełko się przyda. dzięki z odpowiedź.
pozdrawiam
Fotki Digart
FOTOblog