Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: fotki ciasteczek

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie fotki ciasteczek

robiłem półtora roku temu fotki ciastek na swoją stronę głownie pożyczonym kompaktem kodaka (potem dokupiłem 300d i kilka ciastek tam własnie z niego).Nie mogę na nie patrzeć lecz nie wiem co jest i chce teraz wymienić wszystkie zdjęcia na nowe ale by były takie- no wiecie "profi". Zrobiłem właśnie taki namiot bezcieniowy z białego kartonu. i oprócz tego co w opisie posiadam lampe unomat lx 801 na statywie. Bardzo proszę o porady tak ogólne jak i szczegółowe jak wykonać atrakcyjne i wabiące i na co zwrócic szczególną uwagę. (Dla mnie np problemem jest "falka" na czekoladzie).
    www.boddex.pl

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Sorry za OT, ale Ty to masz słodkie życie nie pokazuj tego ludziom na diecie

co do fot - wykorzystaj tamrona albo 50'tke, jedno i drugie jest ostrym szkłem, a to ważne. Pamietaj by nie mieszać źródeł światła (np. błysk i żarowe) bo będziesz miał kosmiczne problemy z balansem bieli.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Do zdjęć tej wielkości specjalnie ostry obiektyw nie jest potrzebny, raczej sensowne oświetlenie i jakieśtam ułożenie. Niestety nie potrafię z tym nic poradzić.

Pokombinuj może coś z GO?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

duża praca nad ciekawą aranżacją i WIELKA PRACA ŚWIATLEM; kilka punktow świetlnych (błyskowych) blendy i inne pomoce zeby uzyskać "głębię. A co do zdjęć tych rzeczy typu "profi" to najczęsciej na zdjęciach reklamowych produktów używane sa atrapy nawet dziesięciokrotnie wieksze niż oryginał. Duże rzeczy lepiej się fotografuje. Są nawet specjalistyczne firmy robiące tego rodzaju rzeczy na zamowienie.

Coś już napisał Awatar Trzaska
    Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

ponoć fotografowana żywność niewiele ma wspólnego z produktem spożywczym, i traktuje się ją środkami typu lakier do włosów by lepiej wyglądała. niestety nie jestem w stanie wskazać Ci żadnej strony, ale myśle, że znajdziesz w sieci moze nawet na forum, czym potraktować takie ciasteczka, by wyglądały "apetyczniej" :-)

Bywalec Awatar RaV22
    Miasto
    Warszafka

Domyślnie

Na początek kup 3-4 żarówki błyskowe, statywy i parasolki. Do małej sceny wystarczą 40 Ws. U szklarza kup matową szybę, lub poliwęglan (u plastyków) i naklej biały, matowy oracal. Połóż to (szybę lub poliwęglan) na odwróconym do góry nogami taborecie. Pod szybą umocuj 1 żarówkę - pozbędziesz się tych paskudnych cieni, pozostałe żarówki wykorzystaj do modelowania światłem. Jeżeli parasolka rozproszy za mało dokup blendę rozpraszającą. Nie przesadź jednak bo czekolada wyjdzie jak plastikowa. Ciężka robota Cię czeka, ale mając cyfrę możesz śmiało eksperymentować.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ciasteczek nie ma sensu niczym nacierać. Nie trzeba też b. wielu źródeł światła. Popełniłeś jednak kilka prostych błędów:

1) Praktycznie wszystko lekko niedoświetlone
    2) Po zmniejszeniu trzeba wyostrzyć (unsharp mask)
    3) Zwiększ kontrastowść krzywymi w PS
    4) fotografujesz je za bardzo z góry
    5) oświetlenie w namiocie bezcieniowym jest jednostajne, przez co nudne - spłaszcza i kiepsko pokazuje formę danej bryły (tzn. np. nie widać falki)
    6) kolor tła na stronie www jest kiepsko dobrany do koloru ciastek
    7) poukładaj je jakoś równo!
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 06-05-2006 o 23:43

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

dzieki za wszystkie uwagi i teraz analizuje wszystkie wasze uwagi i myśle, ze do miesiąca pochwalę się wam nowymi wreszcie smacznymi.. ciachami

i dalej jestem otwarty na rady i wszelkie sugestie:smile:

Coś już napisał
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

Ostatnio znajoma podeslala mi taki adres (zlosliwa baba - glodny bylem akurat)
    Zobacz - moze jakies natchnienie przyjdzie:
    http://www.sowa-cukiernia.com.pl/

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Możesz też zaglądnąć tu => http://www.jiw.pl
    Robiłem dla nich foldery reklamowe nowych ciasteczek. Narzeźbiłem się jak dziki. Miałem do dyspozycji halogeny 2x500W z boków + 1x150 od spodu szyby, pseudo namiot bezcieniowy, KITa lub 70-300. Masa nerwów i problemów z ustawieniem. 4 dni bobcyłem się z uzyskaniem odpowiedniego efektu i skończenia obróbki w PS.
    Przeważnie jak robią zdjęcia ciastek to dają modele ze specjalnej masy. Ja musiałem bazować na prawdziwych ciastkach stąd takie problemy były. Ale w końcu się udało.
    Powodzenia

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów