Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Szczelnosc obudowy 300D

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A co do szczelności obudowy, No to sorry, ale aparaty nie są sprzętem laboratoryjnym i mają prawo się syfić!!!!!
    No dobra ale to ze maja prawo sie syfic to nie oznacza ze wlasciciel nie ma prawa spowalniac tego procesu w miare wlasnych mozliwosci. Twoja odpowiedz (pomiajac offtopa o samochodach) to zadna odpowiedz bo pytanie brzmialo JAK uszczelnic skutecznie aparat.

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Niewydaje mi sie żeby była skuteczna i jednocześnie praktyczna metoda.
    Bo jak zabezpieczyc dziurę w aparacie a tym samym matrycę na czas wymiany obiektywu??????
    Zawsze znajdzie się paproch,który błądzac nieopodal aparatu własnie w tym czasie gdy wymieniasz szkło wleci do komory aparatu, a tam tylko czekać żeby usiadł na matrycy.

Oklejać aparat taśmą , może zasmołować?????
    Jak dla mnie niemądre pomysły.

Trzeba zaopatrzyc się w swaby, płyn i czyścic raz na miesiąc matrycę - delikatnie oczywiście i sprawa się wyjaśniła. (można czyściś oczywiście częściej lub żadziej - to zależy od "hopla" użytkownika, i od przysłony na której lubi się robić zdięcia)

PS. Plasteliną mozna zalepiać - na własne ryzyko.
    Mozna kupić "małpkę" - są w miarę szczelne!!!
    //mj

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Zastanawia mnie, że używałem EOSa 650 przez półtorej roku (aparat ma >10lat), zmieniałem obiektywy itd. a lustro i matówka są czyściutkie (nie były nigdy czyszczone). Z kolei po tygodniu z 300d miałem już paprochy, a po pół roku, to już makabra. Rozumiem, że matryca może przyciągać kurz elektrostatycznie, ale lustro? Czy ten aparat łyka kurz również szczelinami w obudowie?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Tak, ale w analogach, negatyw ciągle się przesuwa, wymieniasz go, więc kurz który sie osadził na jednej z klatek - został przewinięty razem z tą klatką i się zwinął, a w cyfrówce matryca jest w "bezruchu".

Reszty mozna sie domyśleć. Zbiera się, zbiera się i osadza się i osadza sie tak, że aż w końcu zaczyna być widać.......
    //mj

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ale ja mówie o lustrze i migawce
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

A ja mówię o matrycy - tośmy sie dogadali, ale ogólnie temat jest o .... matrycy.

Mam takie wrażenie.
    //mj

kfaz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzi
    no to mamy następnego pokrzywdzonego przez Canona uzytkownika 300D, ja ci proponuje zalać go silikonem - będzie wtedy bardziej szczelny
    Tylko syf dostal sie prawdopodobnie przez szpare pomiedzy obiektywem a aparatem kiedys zamierzam kupic torche lepsze szkla i jak zasilikonuje obiektyw to moge mirc problem z wymiana

BTW nie czuje sie pokrzywdzony tylko jak dla mnie ktos zrobil cos nie tak skoro aparat sie syfi w srodku bez zmiany obiektywu. Gdybym to byl kompakt to mialbym powazny problem

powiem ci, że z 300D biegałem 2 tyg po bagnach biebrzańskiego parku narodowego wśród robactwa, pyłków i innego ścierstwa turzycopodobnego i jakoś syfu wielkiego nie złapałem, wszystko kwestią jest dbałości o sprzęt
    Syf sie dostal mimo, ze o sprzet dbam (oczywiscie w racjonalny sposob bo aparat jest do uzywania a nie dbania ) wysatrczyly trzy dni w srodku Australii gdzie dokladnie wszystko jest pokryte kurzem. W Biebrzanskim bylem i nie zaobserwowalem podobnego zjawiska

[ Dodano: 06-10-2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez McKane
    Z zycia moge dodac ze znam przypadek, w ktorym jakis kompakt canona pojechal na wakacje na ukraine. Pogoda ogolnie nie sprzyjala bylo wilgotno i czasami padalo. Sprzet byl caly czas trzymany w jakims tam etui i nie uzywany w czasie deszczu z obawy przed uszkodzeniem. Po paru dniach przestal dzialac. Oficjalne stanowisko serwisu Canona bylo takie ze aparat zostal uszkodzony w skutek dzialania wilgoci (zardzewial w srodku) i odmowili przyjecia go na gwarancje. Poszlo jakies odwolanie wyzej ale nie ma jeszcze oficjalnej odpowiedzi.
    Mialem to samo z telefonem Sony Ericsson tylko, ze wrocil do mnie z serwisu z anulowana gwarancja odwolania nic nie pomogly

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

powiem ci, że z 300D biegałem 2 tyg po bagnach biebrzańskiego parku narodowego wśród robactwa, pyłków i innego ścierstwa turzycopodobnego i jakoś syfu wielkiego nie złapałem, wszystko kwestią jest dbałości o sprzęt
    Ja tez mimo, ze pracowalem 300d w roznych warunkach, poki co na szczelnosc, a wlasciwie jej brak, nie moge marudzic.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

no ale mili panstwo, 300d nie jest przeznaczony do pracy w pyle czy w lesie ;-) to sprzet amatorski w pelnym tego slowa znaczeniu ;-) a do specyficznych warunkow uzywa sie specyficznego sprzetu (czyt. uszczelnionego)

Tomku, 650'tka to troche inna klasa niz 300d.. wiec co tu porownywac?

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Czacha, porównywać właśnie dlatego, że jest to inna klasa. Ja chcę zrozumieć, którędy brud się pakuje, czy przy zmianie lensa, czy poprzez szczeliny. Najwyraźniej z mojego przykładu wynika, wbrew uwadze Aszu, że istotne są głownie szczeliny. Być może się mylę, dlatego pytam.

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów