Dodam od siebie, że S35mm jest jednym z najlżejszych pełno klatkowych artów :P
Dodam od siebie, że S35mm jest jednym z najlżejszych pełno klatkowych artów :P
nie rozumiem tego zapatrywania w sigmy skoro jest stare dobre 35L. Niech sigma będzie ostra jak żyletka od brzegu do brzegu to nie chcę właśnie ze względu na AF.
Ostatnio edytowane przez Przemasl1985 ; 24-11-2017 o 23:43
Ja akurat z AF w 35L się swojego czasu sparzyłem - była totalna loteria z moimi puszkami i to w 1D mk2 i mk3, które z innymi szkłami radziły sobie śpiewająco. Kolega, który ode mnie szkło odkupił problemów żadnych natomiast nie miał i nie ma nadal.
Ja od 2014r mam starą poczciwą 35L i jak na razie jedynie wersja 2 może go przebić. Art jest ostry ale af nie ma startu na moim bodziaku. Nawet bokeh jest jakiś taki bardziej przyjemny dla mnie w elce niż arcie, ale to może przyzwyczajenie.
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
Tutaj widać ile musi się natrudzić maniak rzęsowy z testowaniem i poświęcić dwa dni, żeby wykryć różnicę między C35L wersja I i II.
Ale ogólnie to każdy mądrala dzisiaj uważa, że wersja I to dno od butelki.
http://www.streetsilhouettes.com/hom...rk-iv-and-5dsr
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Ale nikt nie mówi, że to jest złe szkło. Tu raczej chodzi o współczynnik cena/jakość, gdzie C35IS i S35A wypadają znacznie lepiej. (umówmy się, że porównujemy ceny nowych obiektywów z nowymi).