Cytat Zamieszczone przez Nfsfan83 Zobacz posta
Ja podejrzewałem, że to forum raczej jest dla profesjonalistów z wysokim ego ale chciałem jak nowicjusz w tej kwestii uzyskać parę prostych pytań. W instrukcji pdf tego nie ma, w żadnej instrukcji tego nie ma. Od takich pytań, ktoś mi kiedyś powiedział, są właśnie takie fora. Ale nie ma problemu nie będę zarzucał pytaniami. Tylko jeszcze jakby ktoś umiał mi wyjaśnić czy ustawienie jasności obiektywu na więcej niż 0 zżera też baterię? Domyślam się, że tak ale chciałbym się upewnić. I proszę o poradę zdjęcie robione wnętrza pokoju są 2 lampki (dwa źródła światła), chciałbym uzyskać klimat nastroju pomieszczenia a przy włączonej lampie błyskowej jest nawet efekt jak w dzień, czy są jakieś sztuczki w ustawieniach właśnie jasność czy balans bieli aby zachować naturalne oświetlenie i dobrą ostrość.
Nie mam tego aparatu więc mogę się mylić ale spróbuj takiego sposobu:
Ustaw pokrętłem tryb P.
Masz do dyspozycji korektę ekspozycji +/- 3 - str. 72 instrukcji. Aparat sam dobiera parametry a Ty decydujesz czy chcesz aby obraz wyglądał jaśniej (korekta na +) czy ciemniej (korekta na -).
Podnieś lampę i masz do dyspozycji kompensację mocy błysku +/- 2 - str.87 instrukcji. Tu ustawiasz jak silnie lampa oświetla scenę w stosunku do światła zastanego. Jak oświetla zbyt silnie (to pewnie Twój przypadek) to robisz korektę na -.
Popróbuj.

PS.
Nie używaj określenia ustawienie jasności obiektywu w odniesieniu do ustawienia ekspozycji bo to jest mylące. To ustawienie nie decyduje o zużyciu baterii.
Kup jedną lub dwie dodatkowe baterie a nie stresuj się w czasie focenia