Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: Canon SX 60 HS parę pytań

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Canon SX 60 HS parę pytań

Może lepiej już nie wpadać...

Domyślnie Odp: Canon SX 60 HS parę pytań

Cytat Zamieszczone przez Janusz_K Zobacz posta
    Nic bardziej mylnego. Dobre zdjęcie zrobi dobry fotograf, może być fotograf amator, ważne, żeby był dobry.

A czemu lustrzanka? A bo łatwiej fotografowi zrobić to zdjęcie, jeśli ma aparat, który mu to ułatwia. Nie czytasz, co tu się pisze, albo nie chcesz zrozumieć, że dobre zdjęcie nie powstaje w momencie wycelowania aparatu i wciśnięcia takiego przycisku na nim. Oczywiście najpierw musisz wiedzieć, co chcesz mieć na zdjęciu, w jakim momencie to zdjęcie ma być zrobione, ale to nie wszystko. Dobre zdjęcie z reguły wymaga poprawek, musisz otworzyć go na komputerze i zdecydować, czy ma być takie, jakie zarejestrował aparat, czy trochę inne. I jeśli jest to zdjęcie z lustrzanki możesz go trochę przyciąć, żeby na nim nie było czegoś, co się przypadkowo tam znalazło, ale przede wszystkim możesz go poprawić. Możesz sprawić, że ciemna plama, na której nic nie było, przestanie być ciemną plamą i będzie można dostrzec, co jest w nieoświetlonej części zdjęcia, możesz to samo zrobić z częściami prześwietlonymi. Możesz poprawić kolorystykę na zdjęciu, usunąć zafarby, spowodowane różnym oświetleniem i twarze oświetlone świetlówkami przestaną być zielonkawe, a biała koszula będzie biała. Po to jest ci potrzebny RAW.

Duża matryca pozwala, żeby elementy, które nas nie interesują stały się nieostre. Ot jacyś ludzie, gdzieś w głębi ulicy, oni nas nie interesują, dla nas ważne jest, żeby osoba, którą fotografujemy była ostra, reszta niech będzie tłem. To się nazywa głębia ostrości.

Jeszcze jedno. Wejdź na stronę www.fotohits.de/tests-technik/kameratests/ Hersteller to producent. Wybierz Canona. Poniżej Freie Suche wpisz np. Canon 1200D. Otworzy ci się aparat, kliknij na nim. Otworzą się obrazki. Pierwszy to portret. Klikając na Herunterladen otworzy ci się zdjęcie. Oczywiście musisz kliknąć na zdjęciu, żeby zobaczyć je w pełnej rozdzielczości. Twojego aparatu, że młody jeszcze tam nie ma ale jest Canon SX40HS, trochę starszy, ale w sumie podobny. Możesz porównać zdjęcia z tych aparatów.

Z twojego: https://www.fotohits.de/fileadmin/ka...40hs_test.jpeg
    I z tańszej od twojego lustrzanki: https://www.fotohits.de/fileadmin/ka...1200d_test.jpg

Porównaj jak wyszło w lewym górnym rogu sitko i w lewym dolnym ucho tego czarnego psiaka (z czerwoną wstążeczką). Możesz porównać, jak wyszły farbki. Tuż pod ekierką jest znaczek kodaka na wzorniku kolorów. Porównaj, jak wyszedł z jednego i drugiego aparatu.

No tak, optyka jest lepsza, ale w sumie tobie wystarczy to, co masz. Tylko że prawdziwy problem to matryca. Z tak małej trudno z RAW-a coś wyciągnąć i tu jest twój problem. Masz zdecydowanie mniejsze możliwości poprawienia zdjęcia, które może być słabsze w momencie naświetlenia. Tu duża matryca lustrzanki ma sporą przewagę.

Może faktycznie, zamiast wpadać, zrobisz parę zdjęć w RAW, zainstalujesz sobie program, który pozwoli ci na obróbkę RAW-ów i wówczas sam się przekonasz, że fajnie byłoby mieć więcej szczegółów na zdjęciu, niż to rejestruje twój aparat.
    Miałem już nie wpadać, bo po odpowiedzi @Bobby Peru widzę, że co niektórzy patrzą na zwykłych amatorów z góry. Nie każdy musi od razu wszystko wiedzieć i umieć robić dobre zdjęcia.

Jako, że @Janusz_K pisze konkretnie to jemu odpowiem. Jestem amatorem ale ślepy nie jestem, widać gołym okiem, że na zdjęciach z lustrzanek, jest mniejsze ziarno i całe zdjęcia wyraźniejsze itp itd. Tak kupię sobie kiedyś albo używane body albo nowe body i dobry obiektyw. Na pewno jasny. Ale wtedy najpierw przed zakupem tutaj się pojawiam i zadam parę pytań

Z twojego linka : https://www.fotohits.de/fileadmin/ka...40hs_test.jpeg tutaj widać różnicę ale ja mam SX 60 a nie 40 ale nie ma 60 w teście więc załóżmy, że to podobny aparat.

Piszesz jeszcze, że:

"Duża matryca pozwala, żeby elementy, które nas nie interesują stały się nieostre. Ot jacyś ludzie, gdzieś w głębi ulicy, oni nas nie interesują, dla nas ważne jest, żeby osoba, którą fotografujemy była ostra, reszta niech będzie tłem. To się nazywa głębia ostrości."

Ja osobiście nienawidzę właśnie tego deep of field https://casualphotophile.files.wordp.../dof-table.jpg jako, że to też występuje w grach video, zawsze to wyłączam, dla mnie to wygląda nie naturalnie. Wiem, że to jest naturalny efekt, ludzkiego oka, skupienie ostrości na bliskim obiekcie a rozmycie tła, ale w grach czy na fotkach mi za bardzo się nie podoba.

Tutaj SX 60 (nie ma głębi ostrości) - http://www.letsgodigital.org/images/...ot-sx60-hs.jpg

Najbardziej w moim wkurza mnie tylko słaby AF przy ciemnych warunkach, mała matryca plus ciemny obiektyw widocznie robią swoje.
    Ostatnio edytowane przez Nfsfan83 ; 09-12-2017 o 15:48

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów