Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Konica i eos

Seele
    Guest

Domyślnie Konica i eos

witajcie

Mam w swoim skromnym zbioze aparat konica z trzema szklami 28mm, 50mm
    i 70-200mm. I chcialem te szkla podlaczyc do Canona 20D. No ale tutaj pojawil sie problem chyba niema takigo adaptera na ten bagnet Konicy. Co wy o tym sadzicie, czy moze jest jakies wyjscie.

Z gury dziekuje za wskazowki Canonier

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seele
    witajcie

Mam w swoim skromnym zbioze aparat konica z trzema szklami 28mm, 50mm
    i 70-200mm. I chcialem te szkla podlaczyc do Canona 20D. No ale tutaj pojawil sie problem chyba niema takigo adaptera na ten bagnet Konicy. Co wy o tym sadzicie, czy moze jest jakies wyjscie.

Z gury dziekuje za wskazowki Canonier
    Sorry za uszczypliwość, ale moja wskazówka to zakup słownika ortograficznego...
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

bo nie ma bagnetu konici tylko jest minolta AF
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Seele
    Guest

Domyślnie

Czyli jak dobrze rozumiem niema takiej mozliwosci zeby te obiektywy podpiac do cyfry ?

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Może być problem, ponieważ są to szkła z automatyką - ale automatyką do Minolty. Canon ma swoje własne mechanizmy, więc jak mniemam jeżeli już uda się podłączyć obiektywy, to na 99% będą "manualne".
    To jest tylko moje zdanie

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Przede wszystkim , ostrość w KM jest nastawiana przez body , w canonie przez obiektyw . Moim zdaniem to uniemożliwia konstrukcję takiej przejściówki.

Seele
    Guest

Domyślnie

Chyba mniemam ze nie rozumiecie to nie sa objektywy firmowane przez KM
    tylko przez Konice. I niema tu zadnej mowy o ustawianiu ostrosci automatycznie
    ostrosc jest ustawiana manualnie jedynie pomiar swiatla moze byc ustawiany automatycznie czyli na objektywie jest AE ale rowniez mozna ustawienia
    swiatlomierza przenosic manualnie recznie na objektyw. To jest dosc stara lustrzanka ale w dobrym stanie Konica AutoreflexTC.

Czy niema takiej przejscowki eos/konica ?

Domyślnie

Panowie "znawcy" nie znają pewnie systemu Konica (manual focus)
    A w meritum - niestety chyba będzie trudno - nie słyszałem o gotowym rozwiązaniu. Był kiedyś "warśtat", który robił różne przejściówki - może znajdę namiary.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

przejsciowka prawdopodobnie istnieje. problem to ja zakupic i za ile. obawiam sie, ze cena takiej zabawy nie bedzie zachecajaca.

http://bobatkins.com/photography/eos...focus_EOS.html

na pewno nie pozwoli Ci to ostrzyc na nieskonczonosc bez dodatkowego elementu optycznego. ktory duzo psuje na jakosci.

jesli w tym zestawie jest dobra 50-tka, to mozesz pomyslec. jesli jest to jakies zwykle 50/1.8 i optycznie nie jest cudem nad cudy - odpuscilbym sobie. 28mm na pewno nie warto do cyfry wpinac, podobnie jak tego zooma

hehe... brawa dla specjalistow
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    hehe... brawa dla specjalistow
    Ja tam pisałem, że to tylko moje zdanie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów