Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
Niedrogi obiektyw szerokokątny do cropa 2,8, który "kryje" pełną klatkę, choć słabo w rogach, to Tokina 11-20 mm f/2.8.

Na FF od 18 mm nie ma winiety, podobnie jak w przypadku szkła Tokina 12-28/4 od 18 mm, co sprawdzałem na swoim 5D2.
Ale 11-20 dla mnie zbyt mało uniwersalny i stanęło na tym drugim.

Jest sporo używanych na rynku UWA do FF - Tokina 16-28 mm f/2.8. Tylko prawie kilo szkła w łapie.
Dziękuję, wezmę je pod lupę choć wolałbym coś z większą możliwością zmiany ogniskowej. FF - Tokina 16-28 mm f/2.8. -sprawdziłem, nawet cena przystępna ale 1kg tak jak mówisz, trochę dużo.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
O ile to nie jest skrót myślowy, to zoom 24-70/2.8 nie da więcej światła niż 17-50/2.8. Mam nadzieję, że chodzi Ci o robienie na FF, dzięki czemu uzyskasz mniejsze szumy
Jeśli założysz obiektyw o jasności 1.4 to wpuścisz więcej światła, ale pamiętaj o tym, że jednocześnie zmniejszysz głębię ostrości.
Oczywiście chodziło mi o dwukrotnie mniejsze szumy ^^ Tak jak napisałeś 1.4 odpada, nawet na 1.8 czasami zdarza mi się nie złapać tego co chcę. Wszystko wskazuje na to, że zostanę przy tym co mam i poczekam aż będzie mnie stac na zamianę 7d na 6d i wówczas problem obiektywów na dwa systemy zniknie.