Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Tamron 28-75 2.8 : problemy a "onanizm" :-)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiul
    Obiektyw, ktory kupilem od Ciebie jest bardzo dobrej jakosci, gdyby cos bylo nie tak, sprawdzilbym najpierw w wielu konfiguracjach i dopiero w momenicie niemal 100% pewnosci odeslal.
    Masz tylko 350d, jesli nie masz kolegow to nici ze sprawdzania, zreszta co Ci to da jak nie dziala z Twoja pucha, Cichy ma troche sprzetu i odwala dodatkowa robote za co chwala i dodatkowy plus w postaci wiekszej liczby klientow, mam taka nadzieje. Sek w tym ze obiektywy jak pewnie wiekszosc spraw robi sie tasmowo i mozna trafic na feralna serie .... Dodatkowy bol to bieda spoleczenstwa gdzie 1300 na szklo to nieraz powazny uszczerbek w kieszeni amatora /bo kto tamrony kupuje/ ktory wyobraza sobie ze kupil L-ke za cene malucha, a potem placz i szukanie winnego.

Sam pracuje w dziale Serwisu Oprogramowania i wiem, że jesli klienta sie rozpieszcza zbytnio, wszystko robi za niego. Klient pozwala sobie na coraz wiecej, co prowadzi w koncu do powstania tzw. "kwita" na mnie.
    Hehe bez przesady, w tej materi moge cos powiedziec z drugiej strony ... kupujesz produkt softowy za 2 tys., co pare miesiecy sa upgrady za 100pln, kupic je musisz bo zmieniaja sie przepisy, jeszcze sie nie zdazylo zeby taki upgrade nie popsul czegos co bylo dobrze wczesniej ... i tak w kolko.

I jeszcze jedno: 2 klientów kupiło produkt (informatyczny). Jeden w normalnej cenie, drugi dostał prawie za darmo (podejscie marketingowe, chodziło o konkurencje). Ten co zaplacil wiecej - ceni produkt, drugi jest wiecznie niezadowolony.
    Sorki za wywód ale tak mnie jakos naszło...
    Tu zgadzam sie w pelnej rociaglosci

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To ja, jako klient bez krawata, pozwolę sobie wrócić do wątku, w którym wałkowany był mój egzemplarz tamrona. W zasadzie pogodziłem się z jego niedoskonałościami w pewnych zakresach i trochę olałem sprawę. Jednak po przeczytaniu tego wątku postanowiłem powtórzyć test z baziami. Ponieważ dysponuję od kilku dni innym obiektywem, zrobiłem małe porównanie.

Oba poniższe zdjęcia zostały zrobione przy f 2,8 w tych samych warunkach oświetleniowych, ze statywem i samowyzwalaczem, żeby porównanie było w miarę miarodajne. Używałem centralnego punktu AF, a aparat to 20D.

Pierwsza fotka zrobiona obiektywem "referencyjnym", EF 100mm/f2,8 Macro

i druga, rzeczonym Tamronem:

Na moje grubiańskie oko, różnica jest kolosalna. Oczywiście szkło Canona to trochę inna półka cenowa i przede wszystkim stałka, jednak z tamrona wyszło bardzo mlecznie.

Od razu zaznaczam, że przy większych odległościach od obiektu problem znika, więc powiedzmy, że da się z tym żyć, ale mimo wszystko mam odczucie, że z moim egzemplarzem coś nie jest, jak być powinno.

Proszę o Waszą opinię.

Dzięki!
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dla mnie nie ma problemu, egzemplarz "nieostry z prawej" wymieniam na nowy, a z "nieostrymi" jeszcze się naradzę z odbiorcami co zrobić. We wtorek będę miał nowe 350d i sprawdzę na tamtych puszkach.

W każdym bądź razie jestem przekonany, że oddane szkła niczym nie ustępują nowym
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 06-05-2006 o 20:31
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

A ja mam inny apel - smiejecie sie caly czas tu z ludzi, ktorzy robia zdjecia testowe pudelkom, gazetom itp. Mowicie - idzcie robic zdjecia a nie *******y. Ok - ale aparat nie sluzy tylko do robienia zdjec budynkom i ludziom. Wielu posiadaczy sprzetu potrzebuje robic fotki np. pudelkom papierosow, zegarkom itp. - chocby packshoty z racji zawodu. I wlasnie wtedy wychodza niedociaglosci badz wady. Pewnie, ze jak na miescie jest dobrze, to git. Ale co, jesli robisz zdjecie ze statywu np. telefonowi, a tam z ostrosci d...a???, badz powedrowala gdzie indziej? Tego nie da sie sprawdzic w miescie.

Uzależniony

Domyślnie

gdyby Pikczer mial racje ta rozmowa bylaby tylko snem w dziale kompakty

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek
    gdyby Pikczer mial racje ta rozmowa bylaby tylko snem w dziale kompakty
    noooo... a troszke jasniej moglbym?

Coś już napisał Awatar nosorozec
    Miasto
    Torun

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Czy z tymi szkłąmi faktycznie jest coś nie tak ?
    Tego nie wiem - bo takiego nie mam - ale wiem, ze musisz zrobic porzadek na balkonie

A tak na powaznie to mam 350D + 17-85/f4-5.6 + 50/f1.8. Pierwsze szklo (kupione od Cichego, 17-85) ostrzy naprawde fajnie, natomiast 50/f1.8 kiepsko (FF, czasami przestrzela itp).

Moze rzeczywiscie 350D ma takie punkty AF, ktiore nie radza sobie bez USM'a w szkle.

Rgds, N.
    350D + 24-70/f2.8L + EF 50mm/f1.8 + EF 85mm/f1.8 + 580EXII
    ---
    "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE." - Ernst Haas

Coś już napisał Awatar Fabik
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Witam wszystkich ponieważ wcześniej tylko czytałem. Teraz mam problem rzadko używam 28 mm w swoim Tamronie dzisiaj użyłem i szok jak przy innych ogniskowych ostrzy rewelacyjnie tak przy szerokim końcu jest straszne mydło, ale tu uwaga tylko na większych odległościach z bliska jest ok. ale powyrzej 10 metrów wypada gorzej od mojego kit-a dlaczego i co może być tego przyczyną.
    Canon

Coś już napisał

Domyślnie

Po zanabyciu rzeczonego tamrona do 300D padłem jak zobaczyłem śliczne zdjęcia na 75f2,8. Drugiego dnia pobiegałem sobie z nim, wróciłem i popatrzyłem na fotki 28f2,8. Większość miało ostrość "gdzieś."

Odpalenie testów (w szczególności http://www.focustestchart.com/prevcharts.html w wersji 1.1) dowiodły że dla 75mm było o.k. (ostrość 20% / 80% - powinno być 66%/33% ale kto by się czepiał), dla 50mm końcówka ostrości a dla 28 mm punkt ostrości wyłaził poza płaszczyznę ostrości (wszystkie zdjęcia robione z ok. 1m).

Miałem farta że postanowiłem kupić obiektyw "w okolicy" więc czym prędzej wymieniłem - jak się okazało na gorszy - na każdej ogniskowej był lekki FF.
    Dzisaj byłem po trzeciego: wygląda na to, że w końcu jest O.K (wstępnie testy były dobre, dokładniejsze z użyciem statywu wykonam jutro).

Wnioski: wygląda na to, że albo trzeba pogodzić się z 28/f4 tak, żeby obiekt "łapał się" w GO albo mieć sprzedawcę na tyle cierpliwego i na tyle blisko żeby można było dobrać sobie obiektyw do aparatu :\ - w przeciwnym przypadku czas i koszty będą koszmarne .. Czy warto? Oczywiście że tak, w końcu szkło ma potencjał (jak się ręczenie wyostrza jest miodzio : dzięki Andee )

Kwestia "onanizmu": nie chodzi tu o spieranie się, czy obiektyw jest lepszy czy gorszy od innego egzemplarza tylko o to, że źle ustawia ostrość (czyli że źle działa). Przymykanie do f4 tylko po to żeby obiekt łapał się w GO brzmi po prost śmiesznie.

Oczywiście można mówić, że to kwestia korpusu tyle że jest to odsyłanie "od Annasza do Kajfasza" (w moim przypadku i Kit i 50f1,8 ostrzy poprawnie). Tym bardziej że jak wynika z opisanych tu przypadków kiepskie ogniskowanie przy 28f2,8 jest piętą achillesową Tamrona.

Pozdrowienia
    maurycyj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy

Kiedyś klient przysłał mi Tamrona właśnie twierdząc, że dostał ode mnie mydlo. Faktycznie mydło było - przyznaję, akurat wtedy obiektywu przez pośpiech nie sprawdziłem. Obiektyw został wymieniony na nowy i nie było problemu. Ale teraz to ja jestem w kropce. Czy z tymi szkłąmi faktycznie jest coś nie tak ?

Pozdrawiam , Cichy
    Tym klientem od tego mydła to chyba byłem ja , ale wszystko poszło sprawnie i bez żadnych problemów obiektyw został wymieniony.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów