Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Tamron 28-75 2.8 : problemy a "onanizm" :-)

Mieszany widok

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Obudze watek, bo na p.r.f.c. odezwal sie jeden z klientow Cichego:

http://tinyurl.com/zshoc

hyhyh
    Ja także chciałbym dorzucić swoje trzy grosze. Otóż szum wokół tej sprawy spowodował, że zacząłem bardzo mocno zwracać uwagę na punkt, w którym mój 350D łapie ostrość. Mam ustawiony tylko punkt środkowy. Po dość wnikliwym zbadaniu parudziesięciu fotek zrobionych Tamronem jak i KITem okazuje się, że to co mam narysowane na matówce nie odpowiada umiejscowieniu punktu pomiarowego AF.

Powyższy rysunek pokazuje, gdzie wg mnie mój 350D łapie ostrość. Na początku myślałem, że mam FF, ale teraz już wiem, że to nie to.

Skąd taki wniosek? Otóż okazało się, że najbardziej kontrastowy kawałeczek rejestrowanego obrazu znajdował się właśnie w pokazanym przezemnie miejscu, a nie tam, gdzie sugerowała by czerwona kropka/diódka.

To tyle
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dgi
    Ja także chciałbym dorzucić swoje trzy grosze. Otóż szum wokół tej sprawy spowodował, że zacząłem bardzo mocno zwracać uwagę na punkt, w którym mój 350D łapie ostrość.
    Czujniki AF to nie są punkty tylko linijki bądź krzyże. Środkowy to akurat krzyż, którego ramiona maja długość większą nawet niż bok kwadracika na matówce.

Nie twierdzę, że nie masz przesuniętej matówki ale próby znalezienia punktowego punktu, w którym łapana jest ostrość, są obarczone błędem metody.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Czujniki AF to nie są punkty tylko linijki bądź krzyże. Środkowy to akurat krzyż, którego ramiona maja długość większą nawet niż bok kwadracika na matówce.

Nie twierdzę, że nie masz przesuniętej matówki ale próby znalezienia punktowego punktu, w którym łapana jest ostrość, są obarczone błędem metody.
    Tylko dlaczego na każdej fotce gdzie mogłem zgłębić temat wypadało właśnie na dole (tak jak wskazałem na przykładzie z zielonym krzyżykiem)?
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dgi
    Tylko dlaczego na każdej fotce gdzie mogłem zgłębić temat wypadało właśnie na dole (tak jak wskazałem na przykładzie z zielonym krzyżykiem)?
    A nie bylo zawsze tak ze ten dol byl zawsze blizej?

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czyli co, rozumiem ze jak celujesz czerwonka kropka w srodek tablicy testowej to wychodzi Ci FF a jesli odwrocisz aparat do gory nogami to BF?

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dodam swoje odnośnie mydlenia tego obiektywu. Proponuję zrobić test z blokadą lustra i bez (dla puszki 350D - taki mam korpus). Różnica jakości (ostrości) zdjęć potrafi być OGROMNA!
    350D to jednak całkowicie amatorska puszka i wibracje lustra znacząco obniżają jakość zdjęć.
    Sprawdzałem u siebie robiąc dodatkowo w RAW. Kilka pierwszych zdjęć od razu obnażyło niską jakość tłumienia wibracji z lustra...

Jak ktoś chce szybko osiągnąć tamronem orgazm to musi blokować lustro i używać RAW-a

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy
    (...)(dla puszki 350D - taki mam korpus). Różnica jakości (ostrości) zdjęć potrafi być OGROMNA!
    350D to jednak całkowicie amatorska puszka i wibracje lustra znacząco obniżają jakość zdjęć.
    Jak ktoś chce szybko osiągnąć tamronem orgazm to musi blokować lustro i używać RAW-a
    O jakich czasach ekspozycji mówisz?

A co do tematu: używałem tamrona 28-75 (provided by Cichy ) zarówno z 350D jak i z 20D i nie zauważyłem różnić w pracy AF. W obydwu przypadkach dobrze.

Co do porównania ostrości Tamrona na 75/2,8 do EF 100/2,8 Macro - IMO nie wnosi ono nic do tematu. Bez testowania wiadomo jaki będzie wynik
    Ostatnio edytowane przez ukasz ; 18-08-2006 o 01:36

Mariusz Tachowicz
    Guest

Domyślnie

A co powiedzie na te probki... To sa zdjecia zrobione moim tamronem 28-75/f.2.8 i puszka 300D. Ostrzylem jak trzeba, wyszlo jak widac www.tamron.nazwa.pl...

Czy jest to powod do reklamacji tego szkla?

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Faktycznie, ja bym raczej mu "ukręcił wora"

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów