Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Tamron 28-75 2.8 : problemy a "onanizm" :-)

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Korzystając z okazji, chciałem zapytać Cichego, bo o ile się nie mylę to rezydujesz w Poznaniu tak jak i ja. Czy w okolicy jest jakiś serwis Tamrona? Swojego T 28-70 kupiłem z drugiej ręki - niestety i jest dość mydlany na pełnej dziurze. Czy serwis coś na to zaradzi? Szkło jest jescze na gwarancji.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Coś już napisał Awatar misiul
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek
    Masz tylko 350d, jesli nie masz kolegow to nici ze sprawdzania, zreszta co Ci to da jak nie dziala z Twoja pucha, Cichy ma troche sprzetu i odwala dodatkowa robote za co chwala i dodatkowy plus w postaci wiekszej liczby klientow, mam taka nadzieje. Sek w tym ze obiektywy jak pewnie wiekszosc spraw robi sie tasmowo i mozna trafic na feralna serie .... Dodatkowy bol to bieda spoleczenstwa gdzie 1300 na szklo to nieraz powazny uszczerbek w kieszeni amatora /bo kto tamrony kupuje/ ktory wyobraza sobie ze kupil L-ke za cene malucha, a potem placz i szukanie winnego.
    Zgadza się mam 350d i zrobiłem kilka testów dla świetego spokoju. Jest ok więc nie sprawdzam dalej (bo właśnie z tą puchą są ponoć problemy). Gdyby było nie tak, sprawdziłbym u znajomego na 10d i EOS3 dla pełnej klatki.
    U mnie chodzi w "najgorszej konfiguracji" więc w lepszych powinno być tylko lepiej

Jeśli chodzi o 350d + Tamron, to wg mnie nie ma mowy o zasadzie FF a raczej tendencji dla 28mm. Ja mam przyzwyczajenia jeszcze ze starej minolty analog 3xi (tam to dopiero był AF), przyostrzam zawsze na bliską odległość a potem jadę na cel oddalony o kilka metrów (90% skuteczności). W opisywanym przypadku ostrzenie na nieskończoność i podjazd na obiekt oddalony o kilka metrów faktycznie często kończy się FF.
    350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No ale problem leży generalnie w zestawieniu 350d + tamron + 28 mm + f 2.8 + duża odległość. Pytanie teraz powstaje następującej treści - kto i w jakich warunkach robi zdjęcia przy takich parametrach ? Swego czasu miałem dokładnie podobny problem z Sigmą 18-50 i Canonem 20d. Ale na szerokim kącie to ja robię raczej wyłącznie jakieśtam landszafty,a to już wyłącznie przy domkniętej przysłonie. Tamron z zasady jest zoomem spacerowym i portetówką dla większości uzytkowników i tutaj sprawuje się świetnie.

A jeśli chodzi o problem AF na szerokim kącie przy pełnej dzurze to ktoś już gdzieś napisał metodę - wyostrzyć na 75 mm zmienić ogniskową i cyknąć.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 07-05-2006 o 12:18
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

A mój Tamron od Cichego, jak dla mnie, chodzi idealnie. To już drugi trafiny zakup od Cichego Aleeee poszła reklama
    pozdro!!
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Coś już napisał Awatar Fabik
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

No to problem z głowy.Wielkie dzięki za podpowiedż wyostrzanie pomaga i jest dobrze, ale jeśli mogę skorzystać jeszcze z waszej pomocy to będę wdzięczny. Dzisiaj w plenerze zablokował mi się aparat nie można było zrobić zdjęcia, ani wyłączyć ani włączyć. Po wyciągnięciu baterii odblokował się i pytanie czy to złośliwość rzeczy martwych czy defekt który nie miał prawa się pojawić.(kilku miesięczny 350d)
    Canon

Coś już napisał Awatar misiul
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fabik
    No to problem z głowy.Wielkie dzięki za podpowiedż wyostrzanie pomaga i jest dobrze, ale jeśli mogę skorzystać jeszcze z waszej pomocy to będę wdzięczny. Dzisiaj w plenerze zablokował mi się aparat nie można było zrobić zdjęcia, ani wyłączyć ani włączyć. Po wyciągnięciu baterii odblokował się i pytanie czy to złośliwość rzeczy martwych czy defekt który nie miał prawa się pojawić.(kilku miesięczny 350d)
    Upgreade softu do 1.0.3 powinien pomóc
    350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fabik
    Ja miewam to samo z 20D z najnowszym fw 2.0.3. Kilka razy mi się zdarzyło i to oczywiście w najmniej odpowiednim momencie. Stoję nad robaczkiem.... wszystko ustawione... spust... cisza... robaczek odfruwa
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna
    Miasto

Domyślnie

Nawiązując do tematu ... tak mi sie wydaje
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...5_28/index.htm

Testy na 350D ... IMHO dobra lektura
    pozdr.
    EOS 350D BG-E3 | EOS 300 BP-200 | EF 50/1.8 II | EF 28-105mm 3.5-4.5 | PENTACON 4/200 | RS-60E3 | 1 GB SanDisk II

Bywalec Awatar Sibil
    Miasto
    Poznań / Suchy Las

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szycho
    A mój Tamron od Cichego, jak dla mnie, chodzi idealnie. To już drugi trafiny zakup od Cichego Aleeee poszła reklama
    pozdro!!
    podobnie jak 350d tak i Tamrona kupiłem u Cichego. Obiektyw sprawdzony przy mnie, żyleta na pełnej dziurze a AF trafia bez problemu w punkt.. Chyba miałem szczęście pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Wink

Obudze watek, bo na p.r.f.c. odezwal sie jeden z klientow Cichego:

A nijakiemu 'Cichemu' z Canon-board.info to nalezy sie "krecenie wora" w
    wersji turbo - to za jego namowa (znany handlarz tym szklem) kupilem tego
    Tamrona... Egrrr...
    http://tinyurl.com/zshoc

hyhyh

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów