Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Canon 6d, 70d, 600d - problem z ostrością

Uzależniony

Domyślnie Odp: Canon 6d, 70d, 600d - problem z ostrością

Osobiście FoCal mi się nie podoba. Odnoszę wrażenie, że sam jestem w stanie dobrać lepiej wartości jeśli chodzi o mikro-kalibrację lub nie potrafię używać tego oprogramowania.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Co do trafiania czy pudłowania Sigmy, to miałem taką przypadłość.

5D2 kalibrowany do wzorca. Sigma 85/1,4EX kalibrowana do aparatu.
    Trafia w dziennym świetle. Przy doświetlaniu AF raczej nie trafia, przy świetle żarowym/sztucznym - nie trafia prawie nigdy.

Jako, że używam tego zestawu w domowym studio z lampami reporterskimi bez "pilotów" to pudłowanie było irytujące.
    Dopiero korekta na +8 pomogła. Jak w dziennym świetle, to na "0".

Rodzaj światła ma niebagatelny wpływ na pracę AF, zwłaszcza sigmy.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 06-11-2017 o 23:21

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

Przedmuchaj może jeszcze na spodzie mirrorboxa otwory do sensora AF. Może być tak, że jak często zmieniłeś obiektywy, to uległy one zabrudzeniu.

Uzależniony

Hmmm. Dziwny i tajemniczy zbieg okoliczności. Zostaje ci kupić teraz 1D np Mk III i problemy powinny zniknąć - ten aparat nie miewa żadnych bólów z fokusem... , a do prawidłowej współpracy potrafi zmusić większość obiektywów.

Dokładnie, zgadza się.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Patrząc na Twoje pozostałe tematy nie przychodzi mi do głowy nic innego niż jakaś klątwa - jeśli jednocześnie drukarka źle drukuje, aparat przestaje zapisywać zdjęcia jak przedtem, a pozostałe przestają trafiać z ostrością to musi być coś nadprzyrodzonego

Sigmę można "skalibrować" do aparatu, na forum znajdziesz informacje, że przesunięcie ostrości może być różne dla różnych odległości ostrzenia.
    Co do całości, chyba najlepiej byłoby najpierw spróbować zidentyfikować problem (tzn. zrobić zdjęcia testowe, w stabilnych warunkach), sprawdzić wyniki i wtedy próbować znaleźć rozwiązanie, bo pisząc "wszystkie aparatu chyba mają problem, i nie wiem jaki" nie pomagasz nam w zaproponowaniu rozwiązań.
    Dokładnie, zgadza się.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów