Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Ocena zdjęć pod względem ostrości

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Ocena zdjęć pod względem ostrości

Na ile można rozeznać z tych jpegów (dwa pierwsze są z PS ze zredukowana rozdzielczością), obiektyw jest ostry jak ma być i nie pokazuje żadnego mydła.

Trzecie zdjęcie jest wyraźnie poruszone, a w dodatku być może ostrość jest z przodu. Pstryknięte krzywo i poruszone na 40 mm, 1/100s.
    Krawędzie na zdjęciach i drobne obiekty pokazują ostrość do 2-3 pikseli. Wiele lepiej nie będzie na matrycy z filtrem AA. Pozostaje wyostrzyć optymalnie. Dwa pierwsze zdjęcia robione na 1/250 prawdopodobnie są najostrzejsze, ale w oryginalnej pełnej rozdzielczości.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Żadnego mydła nie widzę.

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    Ściągnąłem oryginał 38135240196_5f39e6a39c_o.jpg - i jest ewidentnie skopana ostrość. By być pewnym, że to szkło - zrób takie zdjęcia ze statywu, ostrzenie na budynki przez LV/lub wstępne podnoszenie lustra, z samowyzwalaczem przy 5,6 i porównaj. Miałem 17-40 i zamieniłem na 16-35/4, bo było mydlane, ale nie aż tak...
    Dlaczego statyw? Ja po przejściu na FF (też 5dmkII + 24-105) byłem załamany mydłem, ale po jakimś czasie doszedłem, że to poza szkłami, także kwestia techniki (ze statywu były ostre)... Wcześniej - na 50D nie miałem z tym problemu!
    No właśnie. Zrób fotki w rawie na dobrym statywie i wtedy będzie to jakiś wyznacznik. Przechodząc z cropa na FF trzeba się przyzwyczaić do większego lustra, które klapie mocniej niż w 600d czy 50d. Sam zestaw sprzętowy jest bdb.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów