A po kiego licha jasność w UWA???
G12, G3X, 80D, Samyang 8 Fisheye, 10-18STM, 15-85USM, 55-250STM, 50/1.8STM, 100/2.8L macro, SMC Takumar 135/2.5, Sigma 150-600C
Flickr: https://www.flickr.com/photos/125851272@N07
nocne niebo - droga mleczna, ale trzeba pytac autora posta
--- Kolejny post ---
bo to było pytanie nie wprost o najtanszego UVAta jasnosc to tylko taka gra wstepna była
o jasnosci to już słyszałem różne hasła - np. cytuje pewna użytkowniczke "potrzebuje jasna stałke bo ten obiektyw co mam robi ciemne zdjecia"pytanie o jasnosc zawsze należy traktowac z pewnym dystansem
nie mam niektórych polskich liter zjada je driver płyty do wi-fi - zna ktoś jakieś szybkie lekarstwo?
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Fisheye dla mnie odpada, chciałbym obiektyw używać też do filmów a przy APS-c to szału nie bedzie jak bede mial obiektyw 3.5, 4.5 i wiecej i iso powyzej 1600. Dlatego szukam jasnego obiektywu w tej cenie (2k)Zresztą do zdjęć astro 3.5 i 4.5 też trochę ciemne :/ ale przy zdjęciu zawsze można coś więcej wyciągnąć
![]()
dzięki - próbowałem ze skrótami (bo kiedyś karty grafiki intela miały z tym podobny problem) ale nie znalazłem, popróbuję jeszcze z aplikacją bo rzeczywiście aplikacja jest, próbowałem wyłączyć jej autostart w msconfigu ale jakoś się nie udało, rzucę okiem na rejestr, a jak nie wyjdzie to za jakiś tydzień podłączę się ponownie drutem, a driwer rozinstaluję, ale chętnie bym zostawił bo płyta ma dwie karty wi-fi i jedną można użyć do podłączania smartofona - jeszcze nie próbowałem (brak czasu) ale opis wyglądał obiecująco
--- Kolejny post ---
zależy jakie foty jeśli ludzie to lampa lub lampy (ogólnie ogniskowa jest słaba do ludzi no chyba że jakieś super kreatywne zdjęcia) jeśli te lochy to bardziej krajobraz to sprawdzi się wyłączenie stabilizacji i użycie statywu. 10-22 to fajny obiektyw -
miałem - trochę plastikowy, nie bardzo sobie wyobrażam jeszcze większy plastik w 10-18, różnica ogniskowych na długim końcu może być jakimś motywem wyboru, stabilizacja 10-18 również (lepiej mieć niż nie mieć) ale zastosowania częstego w fotografii tego nie będzie - żeby nie było mam stabilizację w 16-35/4 i głownie nie używam
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Dla mnie 10-22 tak samo plastykowy jak 16-35/4, przynajmniej na zewnątrz, ale ten pierwszy sporo lżejszy i mniejszy. Na pewno L trochę lepiej ciaśniej zbudowany, ale to dzielenie włosa. Lepsza szczelność to pewnie jedyna realna przewaga.
Zakres 16-35 to jednak lepiej niż 16-29.
Ja inaczej - stabilizacji głównie używam, choć pewnie czasem należałoby jednak przynieść nogi.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
To chyba ja wprowadziłem lekkie zamieszanie bo podpiąłem się pod nie swój wątek z pytaniem o dobry ostry UWA ale nie koniecznie najjaśniejszy.
Nie było to też zakamuflowane pytanie o najtańszy, gdyby któraś sigma 10-20 czy canon 10-22 były wyraźnie ostrzejsze i lepsze jakościowo decydował bym się na któryś z nich, ale podobno 10-18 jest optycznie równie dobre i ustępuje tylko budową. Zobaczymy, szanuję swój sprzęt i myślę że plastik też u mnie posłuży.