Zabieram jedno body. Jedyny problem w życiu jaki miałem z kontynuowaniem sesji to było ze 30 lat temu jak mi się wyczerpała bateryjka w Canonie A1. Odpukać, aparaty mi nie nawalają.
Zabieram jedno body. Jedyny problem w życiu jaki miałem z kontynuowaniem sesji to było ze 30 lat temu jak mi się wyczerpała bateryjka w Canonie A1. Odpukać, aparaty mi nie nawalają.
Bywa że jestem "sam" i mam czas i są możliwości doboru/wymiany obiektywu do danej sytuacji
Ale bywa też tak że nie mam czasu albo możliwości, stąd decyzja że dwa obiektywy i każdy na swoim body.
Po raz pierwszy ćwiczyłem/uczyłem się jak to jest z dłuższym obiektywem w wąskich uliczkach.
To poniżej i kilka następnych
https://public.fotki.com/janusz-pawl...89f.html#media
Fajne uczucie, to zupełnie inaczej niż z szerokim
jp
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Też robiłem w wąskich uliczkach tele - modelki, uliczki miałem puste i nie one były dokumentowane na zdjęciach. Co innego jak będzie się chodziło po medynach w Fezie czy Marrakeszu.
Robiłem kiedyś identycznie, potem przeszedłem na cropa 10-20 + 70-200f4, aby zbić ciężar, potem przestałem zwiedzać miasta i uwa przestało mi być potrzebne, zamiast tego stałka w przedziale 21-24mm.
Gdybym sam mógł zaprojektować sprzęt byłoby to body rozmiaru m100, ale kilka przycisków (konfigurowanalnych) więcej no i zwykłe pokrętło trybów (obecne jest mi zbędne bo jest na stałe w jednej pozycji), stałka 22mmf2 (to jako jedyne jest) i zoom 100-200f4, ewentualnie stałka 135f4.
Do tej pory używałem jednego body, ale przy rozmiarach, wadze i cenie m100 rozważam dokupienie drugiego, aby nie musieć zmieniać obiektywów - bo to i oszczędność czasu i mniej paprochów.
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Aby ograniczyć ciężar sprzętu ograniczasz też jego możliwości. Przydatność uwa tylko w miastach jakoś mnie nie przekonuje. Brak uwa na wsiach i w plenerze nigdy Cię nie ogranicza![]()
Skoro możliwość wymiany obiektywów to wada, to może lepiej rozważ zakup 1-2 dobrych kompaktów![]()
![]()
To chyba oczywiste, że coś za coś. Po co mi sprzęt, który może wszystko, ale nie chce mi się go nosić, albo nie dojdę z nim tam gdzie chcę? Wolę taki, który może mniej, ale mam go zawsze pod ręką.
Chętnie, ale które konkretnie mają takie zakresy ogniskowych?
Ostatnio edytowane przez michalab ; 06-10-2019 o 14:08
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner