Strona 27 z 36 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 351

Wątek: Sony A7R III

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Sony A7R III

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Jeśli pod kiepska rozumiesz droższa to zgoda.
    Wydaje mi się jednak, że chodzi rozmijanie się asortymentu tej oferty z zapotrzebowaniem

Bywalec
    Miasto
    Nowy Sącz

Sony dało nową aktualizację do A7III i A7RIII - wprowadza ona funkcję "real time eye AF", gdzie śledzenie oka pojawia się po wciśnięciu spustu do połowy. Oraz funkcję śledzenia oka dla zwierząt - na razie koty i psy.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Photointo Zobacz posta
    tomfoot mam też Rkę jakby co... stoję aktualnie w rozkroku hehe. Wczoraj byłem w plenerze i właśnie zgrywam zdjęcia z obydwu aparatów. Porównam to co dla mnie najważniejsze - kolory w zdjęciach krajobrazowych.

Wczoraj byłem w Tatrach Słowackich, niebieskie niebo, słońce bardzo mocne i widzę jeden minus Rki - wzijer nie ma automatycznego ustawiania jasności tak jak A7RIII i bez ustawienia jasności, na sztywno na maksa nie da się komfortowo robić zdjęć w takich warunkach.
    Witaj, coś może więcej o wynikach porównania tej różno systemowej sesji?

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Sony dało nową aktualizację do A7III i A7RIII - wprowadza ona funkcję "real time eye AF", gdzie śledzenie oka pojawia się po wciśnięciu spustu do połowy. Oraz funkcję śledzenia oka dla zwierząt - na razie koty i psy.
    i timelaps oraz połączenie na BT z pilotem.

Do tej pory pilot był na podczerwień, trzeba było transmisję wył/zał w menu body.
    Po pracy na statywie zapomniałem wyłączyć w menu, bateria padała "zaraz", mam nadzieję że przy BT będzie mniejsze zużycie energii.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Bywalec
    Miasto
    Nowy Sącz

totamten tu są moje spostrzeżenia co do puszek:

https://www.canon-board.info/threads...e%C5%BCenia%29

Co do systemów, to zdecydowałem się na obydwa... Było to możliwe po sprzedaży całego mojego dotychczasowego sprzętu do Canona EF (ogromna strata ale cóż). Jako, że do EOS R nie ma za wiele obiektywów, to posiadam RF 24-105 i 35 1.8 - przyznam, że do moich celów (foto krajobrazowa, architektura i makro) nie jest to zbyt rozbudowany zestaw. Moim podstawowym obiektywem zawsze był szeroki 16-35 4.0, a tu najszerzej 24mm - ze zbliżeniem też bida bo maks 105 mm.

Dlatego aktualnie skupiłem się na kompletowaniu zestawu do A7RIII i tu jest większy wybór. Kompletowanie zaczynam od szerokiego. Długo się zastanawiałem nad 12-24 i 16-35 4.0, padło na ten pierwszy ale oddałem go i wezmę jednak 16-35 4.0. Zawszę fotografuję z polaryzatorem a do 12-24 to odpada (jest jedynie absurdalnie wielki system nisi S5, który odpada bo jest całkowicie niepraktyczny, nawet dekla na polar nie ma). Kiedyś poszerzę zestaw o Laowę 10-18 z polarem Haida. Do tego w przyszłości 50mm 2.8 makro, 85mm 1.8 i 70-300.

Co do sesji - kolory z sony bardzo ładne, drugim body nie fociłem ja więc trudno mi ocenić wyniki zdjęć. Kolory są najładniejsze wg mnie gdy podbija się nasycenie w programach dedykowanych do sony i canona.
    Ostatnio edytowane przez Photointo ; 11-04-2019 o 10:58

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

totamten tu są moje spostrzeżenia co do puszek:

https://www.canon-board.info/threads...e%C5%BCenia%29

Co do systemów, to zdecydowałem się na obydwa... Było to możliwe po sprzedaży całego mojego dotychczasowego sprzętu do Canona EF (ogromna strata ale cóż). Jako, że do EOS R nie ma za wiele obiektywów, to posiadam RF 24-105 i 35 1.8 - przyznam, że do moich celów (foto krajobrazowa, architektura i makro) nie jest to zbyt rozbudowany zestaw. Moim podstawowym obiektywem zawsze był szeroki 16-35 4.0, a tu najszerzej 24mm - ze zbliżeniem też bida bo maks 105 mm.

Dlatego aktualnie skupiłem się na kompletowaniu zestawu do A7RIII i tu jest większy wybór. Kompletowanie zaczynam od szerokiego. Długo się zastanawiałem nad 12-24 i 16-35 4.0, padło na ten pierwszy ale oddałem go i wezmę jednak 16-35 4.0. Zawszę fotografuję z polaryzatorem a do 12-24 to odpada (jest jedynie absurdalnie wielki system nisi S5, który odpada bo jest całkowicie niepraktyczny, nawet dekla na polar nie ma). Kiedyś poszerzę zestaw o Laowę 10-18 z polarem Haida. Do tego w przyszłości 50mm 2.8 makro, 85mm 1.8 i 70-300.

Co do sesji - kolory z sony bardzo ładne, drugim body nie fociłem ja więc trudno mi ocenić wyniki zdjęć. Kolory są najładniejsze wg mnie gdy podbija się nasycenie w programach dedykowanych do sony i canona.
    Zastanawiam się dlaczego zdecydowałeś się na A7R3 a nie np. A7M3.

Dla mnie wybór A7R3 to duże wydruki (i czasem crop) a więc duża rozdzielczość, duża ostrość. Stąd 42 Mpix i matryca R.
    Ale taki system by "mógł się wykazać" wymaga obiektywów które taką rozdzielczość przenoszą.
    Dla mnie 16-35/4 a szczególnie 70-300 byłby z tych względów nie do przyjęcia.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 12-04-2019 o 09:03
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Bywalec
    Miasto
    Nowy Sącz

Chodzi mi o funkcję crop, dla mnie im więcej mogę wykadrować tym lepiej.

Mnie raczej dziwi przejście na bezlustra innej firmy, zmiana systemu w momencie gdy wiemy, że Canon wszedł w bezlustra FF.
    Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Ale taki system by "mógł się wykazać" wymaga obiektywów które taką rozdzielczość przenoszą.
    Dla mnie 16-35/4 a szczególnie 70-300 byłby z tych względów nie do przyjęcia.
    Pytanie. Masz do wyboru: A7R i "słabszą" optykę i A7 z topową optyką.
    Gdzie będziesz miał więcej detalu?

To, że lepiej mmiec więcej Mpx i lepsze obiektywy niz mniej Mpx i gorsze szkła to jasne jak słońce.
    Kolega wybrał dobrze, stopniowo będzie wymienia szkła. Nie każdy ma od razu kasę na wszystko.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Bywalec
    Miasto
    Nowy Sącz

Zaraz zaraz, nie mam zamiaru nic wymieniać Chodzi mi o lekkie obiektywy i dla mnie zestaw: Laowa 10-18, Sony/Zeiss 16-35 4.0, Sony 50 2.8 makro, Sony 85 1.8 i Sony 70-300 (tu kiedyś ew. rozważam 100-400) jest skończonym zestawem dostosowanym do moich potrzeb.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Sony A7R III

Po aktualizacji - Animal Eye-AF działa również na wymarłych zwierzętach

https://www.youtube.com/watch?v=GSVYUhDq2-o

Na "domowych" również

Ostatnio edytowane przez candar ; 14-04-2019 o 10:18
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Strona 27 z 36 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów