Pokaż wyniki od 1 do 10 z 351

Wątek: Sony A7R III

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Sony A7R III

U mnie czytanie specyfikacji korpusów Sony przebiega zwykle dwuetapowo:

Etap 1: Wow!!!
    Etap 2: Łeeeeeeeeee!!! (po doczytaniu małym drukiem ograniczeń specyfikacji).

Np.:

15 EV? Tak, ale... ->drobnym drukiem
    10 klatek na sekundę? Tak, ale...-> drobnym drukiem
    14-bit? Tak, ale... ->drobnym drukiem

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Chyba trudno by było 399 polami AF na matrycy zaimponować konstruktorom Canona...ile takich pól ma matryca Dual Pixel? Bo to są tego typu "pola" w matrycy, nie na osobnym czujniku i stąd ich mniejsza szybkość i czułość.
    Niby tak. Przynajmniej tak twierdzą materiały marketingowe Canona. W praktyce jednak jest chyba inaczej. Jeśli weźmiesz tradycyjne czujniki AF, to ich dokładność rośnie wraz z bazą (czyli rozstawieniem). I tak np. czujniki o podwójnej precyzji u Canona (dla szkieł f/2.8 i jaśniejszych) mają pewnie z grubsza dwa razy większą bazę niż te zwykłe (dla szkieł f/5.6). I teraz moje pytanie: jaką w praktyce dokładność ma hipotetyczny "czujnik" dual pixel o mikroskopijnej bazie równej odległości pomiędzy połówkami piksela? (druga połówka czujnika na matrycy Sony jest jednak sporo bardziej oddalona, pewnie o kilkadziesiąt pikseli). Ktoś potrafi wyjaśnić moje wątpliwości (mam też własne podejrzenia)?
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 25-10-2017 o 17:32

Uprawnienia umieszczania postów