Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Wojna 24-70 (Art vs G2 vs L II )

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Wojna 24-70 (Art vs G2 vs L II )

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    Dzięki Marfot, tego testu jeszcze nie widziałem! Zwykle posiłkowałem się testami photozone, ale tam narzekają na wersję f4 - RSA (focus shift) problem, cyt:" However, given the RSA (focus shift) problem, we would rather recommend to go either for the Canon EF 24-70mm f/2.8 USM L II or even the lower performance Canon EF 24-105mm f/4 USM L IS instead".
    Ale też tam ukazało się słynne zdanie, że Canon problem naprawił . Sporo było dyskusji czy to możliwe:
    Was Early 24-70 f/4L IS Focus Shift Issue Fixed by Canon? - FM Forums
    Problem dotyczy(ł) ogniskowej 70mm i przysłon powyżej f/8. Tymczasem sporo fotek makro robionych tym obiektywem jakby problemu nie widzi.
    Moim zdaniem to cecha konstrukcyjna i wiele się nie poprawi.

Innym problemem dość często podnoszonym jest spadek ostrości na ogniskowej 50mm.
    Bob Atkins tego jakoś specjalnie nie eksponuje:
    Canon EF 24-70/4L IS USM Macro Hands-on Review - Bob Atkins Photography
    Czasami używam tego obiektywu (pożyczanego) i jest ok.

Tutaj bezpośrednie porównanie z ideałem :
    Ron Martinsen's Photography Blog: REVIEW: Canon 24-70mm f/4L IS (vs 24-70 f/2.8L II)
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Wojna 24-70 (Art vs G2 vs L II )

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Ale też tam ukazało się słynne zdanie, że Canon problem naprawił . Sporo było dyskusji czy to możliwe:
    Was Early 24-70 f/4L IS Focus Shift Issue Fixed by Canon? - FM Forums
    Problem dotyczy(ł) ogniskowej 70mm i przysłon powyżej f/8. Tymczasem sporo fotek makro robionych tym obiektywem jakby problemu nie widzi.
    Moim zdaniem to cecha konstrukcyjna i wiele się nie poprawi.
    Tutaj było ogólne niedorozumienie, bo Niemiec napisał, że właściciel egzemplarza testowego powiedział mu, że serwis Canona naprawił ponoć ten jeden egzemplarz. W dodatku na photozone.de był błąd, bo stało "server" zamiast "service" ku ogólnej konfuzji. Nigdy nie było żadnej informacji, że Canon coś poprawił w konstrukcji albo montażu.

Według mnie, jest to błąd w montażu tych obiektywów. Dokładnie taką samą dziwną nieostrość na makro na długim końcu widzę w moim nowym M 15-45 i chyba jest też focus shift. Poza tym obiektyw jest ostry. Kontrola jakości tego pewnie nie wykrywa, bo nie testuje w warunkach makro..
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uprawnienia umieszczania postów