Matryca d750 i puszek Canona do 5d3 (nie wiem jak w najnowszych) to przepaść widoczna przy mocnej obróbce zdjęć na korzyść NikonaNa wyższych iso czyli 1600/3200 z doświetlaniem lampą czy też nie, jest spora różnica. Tam gdzie w canonie pojawiają się zielenie w cieniach przy rozjaśnianiu, d750 utrzymuje kolor czarny. Tą puszką uratować*można niemal każde niedoświetlone/prześwietlone zdjęcie. Pracując z lampami ciężko o prześwietlenia, jakoś pomiar i samo działanie lamp jest w Nikonie lepsze, ciężko mi to wytłumaczyć. Niestety przyzwyczajony do puszek 6d i 5d3 męczyłem się*użytkując d750 pod kątem ergonomii. Ostatecznie przeszedłem na Fuji xt-2 i jest dla mnie obecnie najbliżej ideału łącząc zalety obu systemów i przy tym jest wiele lżejsza. Te nikosie mimo, że są na prawdę znakomite pod względem osiągów, to mają dużo problemów, które bardzo zniechęcają do nich dużą rzeszę użytkowników. Sam mając go na dwóch weselach raz mi się zawiesił wymagając wyciągnięcia baterii, a kilka razy złapał kilkusekundową zwiechę kiedy nic nie mogłem zrobić. Jakoś to mnie bardzo do niego zniechęciło do niego, przestałem czuć się pewnie mając go w ręku podczas reportażu. Ideałów nie ma
![]()