Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Zdradzić 5D3 dla D750?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Zdradzić 5D3 dla D750?

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    a ma ktoś zdjęcie jak wyglądają przy ISO 1600 lub 3200 po wyciągnięciu o kilka EV, czy różnica tez jest aż taka ?
    Niestety, takich zdjęć na dpreview się nie znajdzie. A szkoda.
    Można próbować pobrać zdjęcia na iso 3200 przy świetle sztucznym, wtedy lewa strona jest trochę niedoświetlona:
    https://www.dpreview.com/reviews/ima...54839870456999

Ale więcej niż +2EV i cienie na 100 (C1) nie ma sensu dawać, bo będzie jeden wielki przepał.
    Ja dla takich warunków istotnych różnic pomiędzy 5D MkIII i D750 nie widzę.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

fazik zamiast czytać co jak widać nic ci nie daje, zainwestuj w siebie parę złotych, użyj googla do znalezienia wypożyczalni i wypożycz na tydzień sprzęt
    zrób zdjęcia/porównaj/wyciągnij wnioski
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Możliwe, że jest różnica. Nawet kolosalna. Tyle że w linku Fazika przedstawiony jest canon 5 Exposure in ACR czyli mocno wyciągane zdjęcie, podczas gdy u nikona tego brak i jest na "czystym" ISO 100.
    Gdyby nie było wyciągane, to by było czarne, bo to jest słabo oświetlona scena. Chyba, że to totalne oszustwo i dla Nikona zaświecili lampy dające +5EV....
    Natomiast Canon? miał chyba nastawione +1/3 EV poprawkę naświetlenia.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

To nie jest żadne oszustwo bo takich porównań jest dużo i nie jest to żadna tajemnica. Wszyscy chyba nie kłamią. Dpreview to akurat dość szacowny portal.

https://www.youtube.com/watch?v=qwFvcsB14P0
    Tutaj akurat porównanie do Panasonica, ale ten sam problem. Można do 4:30 przewinąć.

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    fazik zamiast czytać co jak widać nic ci nie daje, zainwestuj w siebie parę złotych, użyj googla do znalezienia wypożyczalni i wypożycz na tydzień sprzęt
    zrób zdjęcia/porównaj/wyciągnij wnioski
    Nie ma u mnie na wsi wypożyczalni.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    a ma ktoś zdjęcie jak wyglądają przy ISO 1600 lub 3200 po wyciągnięciu o kilka EV, czy różnica tez jest aż taka ?
    ISO 1600 +2EV

https://www.dpreview.com/reviews/ima...73710705288564

Nic lepszego się chyba nie znajdzie. Matryca D750 ewidentnie rejestruje więcej szczegółów co widać na tym fragmencie jakiejś ryciny czy co to ma być ale to chyba zasługa braku filtra AA, szum też jest jakby przyjemniejszy w odbiorze.

Poniższe słowa kieruję do autora wątku.

Jak działa autoryzowane centrum serwisowe Nikona w Polsce?

D750 wysłany do serwisu gwarancyjnego z opisem: zacinająca się migawka - ERR na wyświetlaczu, problem z lustrem, popychaczem (wadliwa seria).
    Odebrany dziś po naprawie na Łopuszańskiej aparat jest w stanie tragicznym, nie działa nic. Nie da się zrobić normalnego zdjęcia. Spust migawki mogę naciskać minutę i nie reaguje, po jakimś czasie ni z gruszki i pietruszki coś tam niemrawo trzaśnie, ale już nie odskoczy, AF nie działa.
    Totalna załamka.... Aż tak źle z nim nie było przed wysyłką do serwisu jak jest teraz
    Zwrócili mi rozklekotanego trupa!!!!!
    CO ROBIĆ????
    Źródło: Opinie o serwisie Nikon Polska - Strona 89

Mnie osobiście lektura takiego postu skutecznie by wyleczyła z zakupu czegokolwiek od Nikona.

Gdybyś jednak uparł się na zakup D750 to najpierw dodaj sobie do zakładek w przeglądarce internetowej na smartfonie i/lub laptopie ten link https://www.nikonimgsupport.com/eu/B...try=PL&lang=pl a później będąc w jakimś sklepie stacjonarnym z aparatami fotograficznymi sprawdzaj numery seryjne na pudełkach żebyś się nie naciął na dzień dobry na wadliwy egzemplarz którego trzeba będzie wysłać do autoryzowanego centrum serwisowego żeby go naprawili co im (jak już zdążyłeś przeczytać w cytowanym przeze mnie poście) delikatnie mówiąc kiepsko wychodzi. Przy zakupie online oczywiście robi się totalna loteria bo nie wiadomo które roczniki zostały im na półkach a raczej nie ma co liczyć na życzliwość sprzedawcy że specjalnie dla Ciebie będzie sprawdzał razem z Tobą (np. przez telefon) numery seryjne.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 25-10-2017 o 01:02

Początki nałogu Awatar merida

Matryca d750 i puszek Canona do 5d3 (nie wiem jak w najnowszych) to przepaść widoczna przy mocnej obróbce zdjęć na korzyść Nikona Na wyższych iso czyli 1600/3200 z doświetlaniem lampą czy też nie, jest spora różnica. Tam gdzie w canonie pojawiają się zielenie w cieniach przy rozjaśnianiu, d750 utrzymuje kolor czarny. Tą puszką uratować*można niemal każde niedoświetlone/prześwietlone zdjęcie. Pracując z lampami ciężko o prześwietlenia, jakoś pomiar i samo działanie lamp jest w Nikonie lepsze, ciężko mi to wytłumaczyć. Niestety przyzwyczajony do puszek 6d i 5d3 męczyłem się*użytkując d750 pod kątem ergonomii. Ostatecznie przeszedłem na Fuji xt-2 i jest dla mnie obecnie najbliżej ideału łącząc zalety obu systemów i przy tym jest wiele lżejsza. Te nikosie mimo, że są na prawdę znakomite pod względem osiągów, to mają dużo problemów, które bardzo zniechęcają do nich dużą rzeszę użytkowników. Sam mając go na dwóch weselach raz mi się zawiesił wymagając wyciągnięcia baterii, a kilka razy złapał kilkusekundową zwiechę kiedy nic nie mogłem zrobić. Jakoś to mnie bardzo do niego zniechęciło do niego, przestałem czuć się pewnie mając go w ręku podczas reportażu. Ideałów nie ma

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta
    Na wyższych iso czyli 1600/3200 z doświetlaniem lampą czy też nie, jest spora różnica. Tam gdzie w canonie pojawiają się zielenie w cieniach przy rozjaśnianiu, d750 utrzymuje kolor czarny.
    To zależy od użytego oprogramowania. Na przykładzie zdjęć linkowanych przez @mkamelg, podciągniętych o 3 EV widzę, że Nikon szybciej leci w czerwień. Wołane w Capture One.
    Ale faktycznie - struktura szumu i detal lepszy z D750.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    To zależy od użytego oprogramowania. Na przykładzie zdjęć linkowanych przez @mkamelg, podciągniętych o 3 EV widzę, że Nikon szybciej leci w czerwień. Wołane w Capture One.
    Ale faktycznie - struktura szumu i detal lepszy z D750.
    A w canonie obiektywy dają bardziej plastyczne obrazki, lepsze kolory i sa tez tańsze. Nikon oferuje ogólnie drożyznę i badziewie.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez alexsob Zobacz posta
    Nikon oferuje ogólnie drożyznę i badziewie.
    Podobną "drożyznę i badziewie" oferuje canon Olympus i Sony to w ogóle badziewie i drożyzna do kwadratu. Tylko CANON forever

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez alexsob Zobacz posta
    Nikon oferuje ogólnie drożyznę i badziewie.
    Bez przesady, kumpel ma 810 i to fajna puszka. Matryca przy wyciąganiu lepsza i ma wiecej pixeli niż 5D3. Tylko te szkła.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów