Smart previews wcale się szybciej nie robią - do 20 mpix LR był akceptowalny...ale przy 5DS i rawach 50-70Mega już zdecydowanie nie.
Dlatego między innymi szukam alternatyw - drugi powód to polityka licencyjna Adobe, dla mnie nieakceptowalna, C1 jak na razie wydaje się dobrym wyborem...ma oczywiście parę wad:
-może nie umiem ale moduł druku mnie nie słucha i wywala "duży" margines na końcu (druk z roli hp Z5200) - ja na razie jedyne na co wpadłem to powiększyć arkusz - dolny margines do min 17mm i pobawić się dodatkowo gilotyną (przy dokładnie tych samych ustawieniach LR nie robi tego bałaganu.
-Templejty do wydruku nie zapamiętują jak w LR ustawień drukarki - i za kazdym razem trzeba się trochę przeklikać
- brak modułu mapowego o czym pisałem już wcześniej
- może nie umiem - ale nie znalazłem możliwości podpięcia niezależnych profili szkieł (z resztą nie ma takich profili do C1 u producentów - np IRIX gdzie do LR oczywiście profile są)

Natomiast ogólna szybkość przebija na razie te braki, a różne zabawki ostatnio testowałem i C1 chyba jest najszybszy.

Pozdr,
Koala