Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
Podobna sytuacja dotyczy porównania sensorów 6D i 6DII - zdecydowanie lepsze ISO dla 6DII wg DxO nie przekłada się na subiektywne odczucie oglądających obrazki.
DxO coś obiektywnie mierzy a ludzie widzą coś innego. Moim zdaniem brakuje takiego parametru, który odzwierciedla subiektywne wrażenie jakości szumu. Szum potrafi być obrzydliwy (dla mnie 6DII) lub wizualnie znośny (6D).
No węc właśnie, taka różnica ISO w DXO to jest sporo, a jakoś opinie są na ogół takie, że 6d2 jest co najmniej nielepszy niż 6d, a może i gorszy. Co prawda, wynik DXO jest istotny tylko dla okolic tego właśnie ISO, czyli 2000-3000. Mówi, że 6d przy ISO chyba ~2300 i 6d2 przy ISO ~2800 (o ile pamiętam) mają taki sam konkretny poziom szumu S/N. Nic nie mówi o wyższych ISO (ani niższych). A w dodatku oglądający lubią porównywać piksele w tej samej wielkości zamiat kawałków matrycy o tej samej powierzchni.

Tak czy inaczej, DXO ma racej ograniczoną wartość jako pomoc w ocenie nowego sprzętu. Co gorsza, opinie w internetach też. Podobnie jest z 5d czy 7d. Dopóki sam nie sprawdzę, nie mam pojęcia czy jakakolwiek matryca mi odpowiada.