Trzymaj się z dala od 7D. To chyba najgorsza matryca Canona ostatnich lat. Już lepiej 50D :-) Ale tak na prawdę celuj w 5D. Najlepiej wersję II.
Trzymaj się z dala od 7D. To chyba najgorsza matryca Canona ostatnich lat. Już lepiej 50D :-) Ale tak na prawdę celuj w 5D. Najlepiej wersję II.
nie rozumiem zachwalania 7d. Zdjęcia z nie 50d a 40d były lepsze. Swego czasu przechodziłem tę drogę- 20d>40>7d. Ostatnie ogniwo zdecydowanie najsłabsze.
Matryca 7d nie rozpieszczała. Czasem potrafiłą paskudnie zaszumieć na błękitnym niebie na ISO100, ale dla mnie i z pewnością dla wielu przyrodników amatorów był to przełomowy aparat. Napewno o wiele bardziej go lubiłem od 40D, choć do piątki polotu nie ma.
Ponad 7d w podobnej kasie (aparat+grip) kładę 1dIII.
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy
litości, lepszy obraz generował 1dmk2 niż 7d
Jako były wieloletni właściciel 40D, 7D i obecny 1D mk4, współpracujący czasami też z 50D powiem tak: Trzymaj się z dala od 7D. To chyba najgorsza matryca Canona ostatnich lat.
Przeleciałem pełną skalę ISO, pracowałem/pracuję dwoma korpusami na raz (2x 40D -> 40D+7D -> 2x 7D -> 1Dmk4+7D -> 2x 1Dmk4), robię zdjęcia w tysiącach więc chyba mam porównanie... 7D MA chyba najgorszą matrycę ze stajni. Na ISO400 szumił jak 40D na 640 czy 800, na ISO800 powstawał większy rzyg niż w 1Dmk4 na 1600-3200. Ale... Jeżeli jakość obrazka nie jest priorytetem tylko szybkość i obsługa można brać bo poza matrycą aparat genialny.
Jeżeli to prawda, a faktem jest, że jakoś ludzie narzekają na matrycę 7d, to jest to jeszcze jeden przykład praktycznej bezużyteczności DXOMark. W DXO 7d ma tyle punktów co 60d i nieco lepsze ISO. Jest też wyżej niż 40d, 50d, M, M10 i wiele innych matryc. Znam 60d i M i wiem, że to nie są złe natryce i nie wyróżniają się niczym negatywnym na tle innych Canonów, a nawet były topowe w momencie wejścia na rynek.
Więc albo te pomówienia 7d to jakiś efekt czysto internetowy albo DXOMark jest bzdurą. Jeżeli DXOMark nie wykrywa tego, co jest istotne dla jakości obrazu a co każdy widzi gołym okiem, to do czego służy DXOMark?
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.