Chciałbym się podpiąć po ten temat bo mam podobny problem tyle, że z doborem obiektywów do Canona 6d I. Kupiłem pół roku temu z obiektywem Canona 24-70 f 4. Obiektyw nie jest zły czasami niestety brakuję trochę światła ale wysokie Iso w 6d często ratuję mi dupę. Myślałem nad wymianą na 24-70 f 2.8 ale nie wiem czy warto. Mam również dylemat przy wyborze reszty szkieł. Na pewno kupię Canona 85 1.8. Potrzebny mi jeszcze stałka 35 ale nie wiem czy lepiej Sigma 35 1.4 czy Canona 35/2. Chcę również dokupić zoom 16-35/4 i teleobiektyw Tamrona 70-300/ 4-5.6. Planuję jeszcze kupno drugiej puszki ale stoję przed wyborem 5d III czy 7d. Zestaw ma służyć fotografii sportowej, reporterki ulicznej oraz imprez okolicznościowych. Proszę o pomoc przy wyborze sprzętu osoby które miały styczność z wyżej wymienionymi.
Jeśli pisząc o Tamronie 70-300mm masz na myśli starszą wersję bez stabilizacji to odradzam. Jeśli masz na myśli nowszą wersję ze stabilizacją obrazu, którego też mam z 6d to również odradzam. Teraz kierowałbym się w stronę Canona 70-300mm nanoUSM. Ma on bardzo szybki AF co może się przydać przy fotografii sportowej (jeśli zakładamy, że tak ciemne szkło podoła takiemu wyzwaniu). Canon 85mm f/1.8 jest bardzo fajnyCanona 35/2 IS USM czasami chętnie wymienił bym na Sigmę, a czasami nie ponieważ ten obiektyw jest bardzo fajny pod względem gabarytowym.
Na razie gromadzę fundusze może do wiosny coś nowego się pojawi. Co do teleobiektywu będę go głównie używał na meczach żużlowych to światło nie jest priorytetem ale stabilizacja i szybkość już tak dlatego też druga szybsza puszka. Ale z tego powodu, że czasami mógłbym wykorzystywać tele np. w ciemnym kościele to jasny tele by się przydał. Używany Canon 70-200/2.8 można używany za 4-5 tyś. Za ponad 2 tyś. można kupić nowy Canon 70-300/4-5.6 IS II USM.