Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Dobór szkieł FF do Canon 6D Mark II

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Dobór szkieł FF do Canon 6D Mark II

Cytat Zamieszczone przez RobertoM Zobacz posta
    Panowie najbliżej mi do 24,50,135
    Czy ktoś używa takiego zestawu?
    Czy nie brakuje w takim zestawie 85mm?
    wszystko zalezy od tego jaki kat widzenia Ci najbardziej lezy. osobiscie 85-tki nie uzywam duzo w FF, to mi jakos nie do konca lezy...

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Zależy co chcesz fotografować. Równie dobrze może brakować 100/2,8 makro, jeśli najdzie cię np. na robale. Dla mnie (bardzo subiektywnie) 85 to ogniskowa do portretów/popiersi we wnętrzach. Innych zastosowań specjalnie nie widzę. Jeśli zdecydujesz się na 85, to warto pomyśleć tez o zamianie 135 na 200.
    oosbiscie 85mm mi fantastycznie lezy w cropie - jako szklo do focenia w naturze (takie tam detale ale jeszcze nie makro). w tym wypadku to jest znakomita ogniskowa, taka akurat nie za szeroka i nie za waska.

w FF z tym katem widzenia jest duzo gorzej, bo wybor 135mm jest suboptymalny. mozna manualnie ostrzyc (wtedy wybor znakomitych stalek M42 jest fantastyczny - czy Jupiter czy Takumar czy Sonnar daja piekne fotki. albo mozna i Samyanga 135/2 EF) ale to nie dla kazdego jest. natomiast z AF jak ze swieca szukac Canona 135/2.8 (ostrosc niezla, ale bokeh nie jest specjalnie przyjemny) natomiast 135/2 to juz kawal rurki jest... nad wiaderkami produkcji Sigmy sie nie znecam... kotleciarzowi z wynajetym asystentem (takim z gatunku niestroniacych od silowni) to moze i odpowiadac, normalnym ludziom niekoniecznie...

Cytat Zamieszczone przez Kredek23 Zobacz posta
    Do portretów to gównie ogniskowa 85, na 100 też dobrze wypadają. Mój zestaw do 6D to 25/2 CZ,35/2 IS USM, 50/1.4,100/2 CZ, 200/2.8 USM. W góry i plenery używam 25 i 200 lub 100, architektura i wnętrza 25 i 35, portret 50 i 100 i nic mi wystarcza.Zdjęcia robię tylko amatorsko i te dwa pierwsze to 75% moich zdjęć.

85/1.8 czy 100/2 (bo to blizniacze konstrukcje) sa bardzo fajne portretowo. duzo szczegolow, delikatny mikrokontrast, neutralne odzworowanie kolorow, odpowiednia ogniskowa na FF...

dla odmiany 100/2.8 macro L jest dosc kontrastowy. swietny do focenia detali przyrody, ale do portretu IMHO lepiej 85/1.8.

z innych Twoich szkiel mam 35/2 IS. w cropie fenomenalny jako stabilizowany standard (do zdjec familijnych), ale w FF ja tej ogniskowej nie ogarniam, co najwyzej do detali natury z niskiej perspektywy czasem uzyje
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 28-12-2017 o 12:07
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar Kredek23
    Miasto
    Andrychów

Do portretów to gównie ogniskowa 85, na 100 też dobrze wypadają. Mój zestaw do 6D to 25/2 CZ,35/2 IS USM, 50/1.4,100/2 CZ, 200/2.8 USM. W góry i plenery używam 25 i 200 lub 100, architektura i wnętrza 25 i 35, portret 50 i 100 i nic mi wystarcza.Zdjęcia robię tylko amatorsko i te dwa pierwsze to 75% moich zdjęć.

Uzależniony

Jeśli pisząc o Tamronie 70-300mm masz na myśli starszą wersję bez stabilizacji to odradzam. Jeśli masz na myśli nowszą wersję ze stabilizacją obrazu, którego też mam z 6d to również odradzam. Teraz kierowałbym się w stronę Canona 70-300mm nanoUSM. Ma on bardzo szybki AF co może się przydać przy fotografii sportowej (jeśli zakładamy, że tak ciemne szkło podoła takiemu wyzwaniu). Canon 85mm f/1.8 jest bardzo fajny Canona 35/2 IS USM czasami chętnie wymienił bym na Sigmę, a czasami nie ponieważ ten obiektyw jest bardzo fajny pod względem gabarytowym.

Miasto
    Nakło nad Notecią

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Jeśli pisząc o Tamronie 70-300mm masz na myśli starszą wersję bez stabilizacji to odradzam. Jeśli masz na myśli nowszą wersję ze stabilizacją obrazu, którego też mam z 6d to również odradzam. Teraz kierowałbym się w stronę Canona 70-300mm nanoUSM. Ma on bardzo szybki AF co może się przydać przy fotografii sportowej (jeśli zakładamy, że tak ciemne szkło podoła takiemu wyzwaniu). Canon 85mm f/1.8 jest bardzo fajny Canona 35/2 IS USM czasami chętnie wymienił bym na Sigmę, a czasami nie ponieważ ten obiektyw jest bardzo fajny pod względem gabarytowym.

Na razie gromadzę fundusze może do wiosny coś nowego się pojawi. Co do teleobiektywu będę go głównie używał na meczach żużlowych to światło nie jest priorytetem ale stabilizacja i szybkość już tak dlatego też druga szybsza puszka. Ale z tego powodu, że czasami mógłbym wykorzystywać tele np. w ciemnym kościele to jasny tele by się przydał. Używany Canon 70-200/2.8 można używany za 4-5 tyś. Za ponad 2 tyś. można kupić nowy Canon 70-300/4-5.6 IS II USM.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów