Mam pytanie jak ustawić 350 tkę by wychodziły zdjęcia seryjne?Jak robię je np na jakiś rajdach to są rozmyte albo jak robię komuś to też zdjęcia się rozmywają.
I 2 pytanie jaką dać przysłonę w zdjęciach panoramy?
Mam pytanie jak ustawić 350 tkę by wychodziły zdjęcia seryjne?Jak robię je np na jakiś rajdach to są rozmyte albo jak robię komuś to też zdjęcia się rozmywają.
I 2 pytanie jaką dać przysłonę w zdjęciach panoramy?
zdjęcia seryjne trza klikać na guzik pod av +/- aż sie pojawi kilka prostokątów na lcd małym nałożonych na siebie i RTFM !!!!!!!!!!
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
Sorry za mało sprecyzowane pytanie ale ja wiem jak się ustawia aparat chodzi mi o samą technikę robienia.
KJM przytrzymaj spust i RTFM ...
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
Zdjęcia seryjne trzeba robić szybko.
A przysłonę do panoram trzeba ustawić taką, jaka Ci odpowiada w danych warunkach.
Przeczytaj stosowny kawałek airfoto faq z mojej stopki, jest tam sporo o panoramowaniu - co prawda w kontekście samolotów, ale zasady są raczej takie same.
technika jest dosyć prosta:
kupujesz 1D Mk2 i seriami, seriami
a serio: wybierz sobie świadomie punkt/y AF
ustaw iso, i odpowiednią pasującą do zadania ekspozycję (np w Av lub Tv)
i zapomnij o nich
a dalej to już tylko celuj, naucz się prowadzić szkło i ćwicz mięśnie palca wskazującego![]()
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale do panoramy, czyli cyklu zdjęć które chcesz połączyć musisz używać trybu manualnego, żeby w kązdym kadrze parametry ekspozycji się nie zminiały. Poza tym przysłona obiektywu powinna być 8 lub wyższa, a to dlatego żeby uniknąć winiet na poszczególnych kadrach.
O i tutaj zupełnie przypadkowo znalazłem wadę pełnej klatki w stosunku do cropa. Niektórzy mówią, że winieta im nie przeszkadza, że niejako uszlachetnia zdkjęcie. Ciekawe, czy w takim zastosowaniu, jak wykonywanie zdjęć do panoramy, nadal nie dostrzegali by winiety jako wady optycznej? Wiem, że jest acr z możliwością usuwania winiety, ale jednak jest to uciążliwość i można ją zaliczyć do wad optycznych pełnej klatki :-)
więcej tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=9715
W zdjęciach panoramy (jak i w wiekszości zdjęć) przysłone należy dobrać taką aby zdjęcia były prawidłowo naświetlone. Można zdać sie na automatykę aparatu, preselekcję, światomierz aparatu lub zewnętrzny, wyczucie, metodę prób i błędów (i wypaczeń).
40D+BG-E2N+70-200/4L+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."