Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: DxO OpticsPro 11 Essential Edition

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: DxO OpticsPro 11 Essential Edition

Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
    Pobawiłem się chwilę wczoraj, może to i niezłe narzędzie, ale jak dla mnie chyba LR bardziej spełnia moje wymagania. Przede wszystkim brak lokalnych korekcji których często używam (chyba, że nie znalazłem) no i DxO bardziej mi zamula niż LR. Zdarzyło się też, że aplikacja się zawiesiła - pewnie to wina sprzętu a nie oprogramowania. Potencjał ma duży, zapewne jakbym nie znał LR to mogłaby to być moja podstawowa wywoływarka RAW.
    Brak lokalnych korekcji to największa wada tej wywoływarki.

Używam jej wiele lat, gdy chcę jakieś zdjęcie drukować i ten obiektyw ma z moim body moduł korekcyjny to zaczynam pracę właśnie z nią, robię wszystko co się da tutaj.
    Gdy zachodzi potrzeba warstw to zapisuję plik jako *.dng i otwieram go w CR (PS) (bo nie ma eksportu jak do LR).

(Według mnie) najsilniejszą stroną są te moduły (obiektyw/matryca, wyostrzanie "obiektywem", odszumianie PRIME oraz
    Volume deformation czyli usuwanie zniekształceń perspektywy obiektywów szerokokątnych.
    Sporo robię zdjęć szerokokątnymi, teraz 15mm.

Skoro Tobie "pasuje" LR i spełnia wszystkie oczekiwania/wymagania to jest to oczywisty wybór.

jp

PS
    1.
    Bardzo dynamicznie rozwija się teraz ON1 Photo RAW, ma warstwy.
    Może "długie zimowe wieczory" lub jakiegoś użytkownika merytoryczna ocena/opis skłoni mnie do przyjrzenia się tej wywoływarce.

2.
    Wróciłem do pliku CR2 (5R3/70-200/4),
    Preset :
    Bez korekcji -> duża aberracja chromatyczna
    Standard - > ładnie niweluje i wpływa na korekcję geometrii, odszumianie bardzo dobre i wyostrzenie "obiektywem" też niezłe
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-10-2017 o 10:29
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Czy możesz (tylko odważnie) wskazać gdzie napisałem że w Canonie profile są zapisane w obiektywach ..... ?
    Dokładnie tu:

1. Większość obiektywów ma "wbudowane" profile (zniekształcenia, aberracja chromatyczna, winieta) które są czytane przez (każdą) wywoływarkę
    jp

Dwie nieprawdy w jednym zdaniu.

No dobrze, skończmy to wykręcanie kota ogonem - wyjaśniam (notuj i podkreślaj wężykiem)

>>> Żadne obiektywy EF czy EF-S nie mają żadnych wbudowanych profili korekcji aberracji. Dlatego trzeba profile "zarejestrować" czyli ściągnąć z Internetu do korpusu, o ile nie są już tam załadowane przez Canona.

(Obiektywy M natomiast owszem, mają wbudowane profile. Dlatego nie trzeba nic ładować z Internetu.

>>> Żadna wywoływarka nie odczytuje żadnych profili z korpusu ani z obiektywu Canona (Nawet DPP). Może tylko odczytać instrukcje w tagach, które są w rawie, czy robić te korekcje czy nie. Jeśli tak, to DPP robi samodzielnie korekcje używając swoich własnych profili, które są w komputerze, nie w aparacie ani obiektywie.

>>> Nie znam wywoływarki, która by używała tagów korekcji szkieł w rawie Canona, a już na pewno nie profili, bo ich nie rozumie i nie ma nawet do nich dostępu. Nie czyni tego LR ani DXO.

>>> Canon umieszcza w swoich rawach "zaszyty" jpg z wprowadzoną korekcją winiety. Natomiast nie ma w tym jpg korekcji aberracji chromatycznych. Oczywiście dane w pliku RAW nie mają żadnych korekcji aberracji, ani nie ma w rawie żadnych profili!!!.

Jeśli się chce użyć profilu korekcji zapisanego w korpusie, to jedynym sposobem jest zrobienie jpg z puszki, albo równocześnie z rawem, albo po fakcie "in camera".

Nie jestem profesorem fizyki, ...
    jp
    O to Cię nie oskarżam.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Cytat Zamieszczone przez Paul80 Zobacz posta
    Dxo u mnie też zawsze zamulał

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
    U mnie wersja 11 chodzi szybko, znacznie szybciej niż poprzednie.
    Jedynie co trwa to otwieranie wywoływarki, pliki są "natychmiast" a mają ponad 40 MB
    Zapisywanie też trwa ale tylko wtedy gdy jest włączone odszumianie PRIME

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-10-2017 o 10:35
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Zapisywanie też trwa ale tylko wtedy gdy jest włączone odszumianie PRIME
    To odszumianie faktycznie było wymagające dla procka w poprzedniej wersji.
    Teraz jest jakby lepiej.

Tylko, że w wersji Essential Edition owo odszumianie PRIME nie jest dostępne, to i nie ma problemu.

Już podawałem linka:

https://support.dxo.com/hc/en-us/art...-OpticsPro-11-

--- Kolejny post ---

Gdy zachodzi potrzeba warstw to zapisuję plik jako *.dng i otwieram go w CR (PS) (bo nie ma eksportu jak do LR).
    Po co zapisywać, przecież można otwierać "bezpośrednio" z DxO.

Program sam zapisuje wielkiego TIFF-a czy DNG w "temp" i otwiera w czym chcesz - co mu zaznaczysz - w moim przypadku Affinity Photo.

Ostatnio edytowane przez RobertON ; 11-10-2017 o 11:12

...Ale nie (u mnie) do PS, a tam chcę na warstwy.

Nie ma większego znaczenia czy zapiszesz i sam otworzysz czy też otworzy "się samo"
    Ale możesz wyeksportować do PS ?

jp

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Ale możesz wyeksportować do PS ?
    Oczywiście, u mnie do PS Elements, bo tylko taki mam.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 11-10-2017 o 11:58

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Oczywiście, u mnie do PS Elements, bo tylko taki mam.
    dzięki, muszę "pogrzebać" gdzieś w ustawieniach

jp

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów