Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: DxO OpticsPro 11 Essential Edition

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: DxO OpticsPro 11 Essential Edition

Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
    Pobawiłem się chwilę wczoraj, może to i niezłe narzędzie, ale jak dla mnie chyba LR bardziej spełnia moje wymagania. Przede wszystkim brak lokalnych korekcji których często używam (chyba, że nie znalazłem) no i DxO bardziej mi zamula niż LR. Zdarzyło się też, że aplikacja się zawiesiła - pewnie to wina sprzętu a nie oprogramowania. Potencjał ma duży, zapewne jakbym nie znał LR to mogłaby to być moja podstawowa wywoływarka RAW.
    Brak lokalnych korekcji to największa wada tej wywoływarki.

Używam jej wiele lat, gdy chcę jakieś zdjęcie drukować i ten obiektyw ma z moim body moduł korekcyjny to zaczynam pracę właśnie z nią, robię wszystko co się da tutaj.
    Gdy zachodzi potrzeba warstw to zapisuję plik jako *.dng i otwieram go w CR (PS) (bo nie ma eksportu jak do LR).

(Według mnie) najsilniejszą stroną są te moduły (obiektyw/matryca, wyostrzanie "obiektywem", odszumianie PRIME oraz
    Volume deformation czyli usuwanie zniekształceń perspektywy obiektywów szerokokątnych.
    Sporo robię zdjęć szerokokątnymi, teraz 15mm.

Skoro Tobie "pasuje" LR i spełnia wszystkie oczekiwania/wymagania to jest to oczywisty wybór.

jp

PS
    1.
    Bardzo dynamicznie rozwija się teraz ON1 Photo RAW, ma warstwy.
    Może "długie zimowe wieczory" lub jakiegoś użytkownika merytoryczna ocena/opis skłoni mnie do przyjrzenia się tej wywoływarce.

2.
    Wróciłem do pliku CR2 (5R3/70-200/4),
    Preset :
    Bez korekcji -> duża aberracja chromatyczna
    Standard - > ładnie niweluje i wpływa na korekcję geometrii, odszumianie bardzo dobre i wyostrzenie "obiektywem" też niezłe
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-10-2017 o 10:29
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów