w przeglądarce obrazów pod prawym klawiszem jest wyczyszczenie ustawień.
w przeglądarce obrazów pod prawym klawiszem jest wyczyszczenie ustawień.
Dzięki za odpowiedzi.
Inna filozofia działania programu jakby niż LR![]()
Wersja Free, czy dotyczy się to tylko wykorzystania w zaciszu domowym czy komercyjnie też free?
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Przecież żadna wywoływarka nie ma zapisanych wszystkich ustawień odległości jakie odczyta - ogniskowej dla każdego obiektywu i dla każdej aberracji.
Niby skąd ma wiedzieć, że dla 43 mm i ogniskowej 2,8, na odległości od obiektu w punkcie ostrości 5,72 m jest dystorsja beczkowa -1,31 %. Takie aberracje są pewnie jakoś aproksymowane i poprawki wprowadzane na podstawie ogólnych krzywych.
Przecież nie każdy obiektyw z kilku firm jest tak dokładnie zbadany, ale ogólne zasady można jakoś wyznaczyć.
Dla obiektywów sigmy było konieczne oszukiwanie danych w EXIF, aby DPP wprowadzało korektę DLO jak dla obiektywu canonowego, co jakoś tam działało.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 11-10-2017 o 09:14
Pobawiłem się chwilę wczoraj, może to i niezłe narzędzie, ale jak dla mnie chyba LR bardziej spełnia moje wymagania. Przede wszystkim brak lokalnych korekcji których często używam (chyba, że nie znalazłem) no i DxO bardziej mi zamula niż LR. Zdarzyło się też, że aplikacja się zawiesiła - pewnie to wina sprzętu a nie oprogramowania. Potencjał ma duży, zapewne jakbym nie znał LR to mogłaby to być moja podstawowa wywoływarka RAW.
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-10-2017 o 10:35
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Brak lokalnych korekcji to największa wada tej wywoływarki.
Używam jej wiele lat, gdy chcę jakieś zdjęcie drukować i ten obiektyw ma z moim body moduł korekcyjny to zaczynam pracę właśnie z nią, robię wszystko co się da tutaj.
Gdy zachodzi potrzeba warstw to zapisuję plik jako *.dng i otwieram go w CR (PS) (bo nie ma eksportu jak do LR).
(Według mnie) najsilniejszą stroną są te moduły (obiektyw/matryca, wyostrzanie "obiektywem", odszumianie PRIME oraz
Volume deformation czyli usuwanie zniekształceń perspektywy obiektywów szerokokątnych.
Sporo robię zdjęć szerokokątnymi, teraz 15mm.
Skoro Tobie "pasuje" LR i spełnia wszystkie oczekiwania/wymagania to jest to oczywisty wybór.
jp
PS
1.
Bardzo dynamicznie rozwija się teraz ON1 Photo RAW, ma warstwy.
Może "długie zimowe wieczory" lub jakiegoś użytkownika merytoryczna ocena/opis skłoni mnie do przyjrzenia się tej wywoływarce.
2.
Wróciłem do pliku CR2 (5R3/70-200/4),
Preset :
Bez korekcji -> duża aberracja chromatyczna
Standard - > ładnie niweluje i wpływa na korekcję geometrii, odszumianie bardzo dobre i wyostrzenie "obiektywem" też niezłe
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-10-2017 o 10:29